Rezumatul zilei a 14-a de război. O coloană de tehnică militară rusească se deplasează spre Mariupol

Continuăm să urmărim cursul intens al fiecărei zile. De aceea, îți propunem să citești mai jos principalele evenimente legate de războiul din Ucraina, știri din Republica Moldova, dar și din întreaga lume.

Moldova

Prețurile la petrol cresc pe piața internațională, dar și în Moldova

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) precizează că evoluțiile economice regionale generate de situația din Ucraina influențează foarte mult prețurile la petrol și produsele derivate din acesta. „ANRE, în comun cu alte instituții de stat responsabile, monitorizează zilnic situația la capitolul importurilor curente a carburanților și stocurile existente în țară, astfel ca acestea să acopere necesitățile consumatorilor din Republica Moldova, iar prețurile să fie stabilite corect și transparent”, transmite ANRE.

SIS avertizează pe cei care provoacă situații de conflict

Serviciul de Informații și Securitate atenționează oamenii să nu etaleze unele drapele, emblemele, insigne sau uniforme prin care ar putea provoca situații de conflict, pe motive de ură ideologică, politică și națională. Orice îndemn la război sau ațâțare a vrajbei, diferențierii sau dezbinării naționale, etnice este interzis prin Lege și se pedepsește cu amendă în mărime de până la 75.000 de lei sau cu închisoare de până la 6 ani.

Prețul la energia electrică va crește din 1 aprilie

Potrivit vicepremierului Andrei Spânu, contractul de achiziție a energiei electrice cu Centrala de la Cuciurgan va fi prelungit doar pentru o lună și nu pentru un an așa, cum era convenit anterior. „Nu va fi o creștere foarte mare. Nu este motiv de dublare a tarifelor. Urmează să mai avem discuții cu reprezentanții Centralei de la Cuciurgan, să vedem dacă putem reveni la decizia de până la războiul din Ucraina, să prelungim contractul la același tarif pentru un an de zile”, a spus Andrei Spînu, în cadrul emisiunii „Puterea a Patra” de la N4.

Ucraina

Ucrainenii revin acasă, să lupte

12 mii de ucraineni s-au întors din străinătate, în ultimele 24 de ore, pentru a lupta împotriva invaziei ruse, anunță autoritățile ucrainene, relatează Unian. „Suntem mândri de compatrioții noștri care urmează să își apere patria!”, a menționat Serviciul de Frontieră de Stat. Menționăm că, în primele zile de război, Volodimir Zelenski a făcut apel la soldații și voluntarii din alte state să se alăture militarilor ucraineni și să lupte pentru Ucraina și pentru a opri invazia forțelor militare rusești.

Japonia trimite Ucrainei veste antiglonț

Forțele de autoapărare ale Japoniei au trimis veste antiglonț în Ucraina, scrie CNN. Este prima dată când Japonia face astfel de acțiuni pentru altă țară. Japonia intenționează să livreze Ucrainei și alte produse de urgență, cum ar fi alimente, produse de igienă, generatoare de energie, corturi și îmbrăcăminte de iarnă.

O maternitate din Mariupol, bombardată de forțele ruse

O maternitate din Mariupol a fost bombardată astăzi. Clădirea a fost distrusă complet, a anunțat președintele ucrainean, Volodimir Zelenski. El spune că printre ruine se află mai mulți oameni, printre care și copii.

O nouă coloană de tehnică militară rusească se îndreaptă spre Mariupol

Deja de nouă zile, orașul Mariupol este bombardat de către forțele militare rusești. Autoritățile Ucrainei au încercat să negocieze cu reprezentanții ruși să le permită crearea coridoarelor umanitare pentru evacuarea localnicilor, dar și livrarea ajutoarelor umanitare către cei care sunt blocați și nevoiți să trăiască în blocurile avariate, fără apă, căldură și electricitate. Ocupanții ruși nu permit intrarea în oraș a convoaielor umanitare, iar civililor nu li se permite să iasă din oraș de-a lungul „culoarului verde”. Natalia Mudrenko, reprezentanta Ucrainei la ONU, a declarat în fața Consiliului de Securitate că oamenii din Mariupol au fost „prinși efectiv ostatici” de trupele rusești. 

Energia electrică de la centralele nucleare s-a oprit 

Dis-de-dimineață, Energoatom a anunțat că energia electrică la centralele nucleare de la Cernobîl a fost oprită din cauza unor defecțiuni cauzate de luptele care se duc în regiune. Specialiștii atenționau că lucrurile ar putea scăpa de sub control și radiația să se răspândească în aer, pentru că reactoarele trebuie răcite continuu, iar pentru asta au nevoie de energie electrică neîntreruptă. Situația s-a restabilit la 10:00, iar toate centralele nucleare ucrainene au continuat să funcționeze. În același timp, Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) atenționează că personalul format din 200 de angajați lucrează la toate cele șase blocuri energetice. Angajații stației sunt supuși unei puternice presiuni psihologice din partea ocupanților ruși, dar și sunt extrem de obosiți. Șeful organismului de supraveghere atomică al ONU, Rafael Grossi, a propus Rusiei și Ucrainei să poarte negocieri la Cernobîl pe tema îngrijorărilor cu privire la siguranța centralelor nucleare din Ucraina. Deși ambele părți au susținut inițiativa, până la acest moment nu s-a organizat nicio întrevedere în acest sens. 

Externe

Pandemia încă nu s-a încheiat

Pandemia de COVID-19 nu s-a încheiat, a atenționat secretarul general al Organizației Națiunilor Unite (ONU), Antonio Guterres, într-un comunicat de presă ce a marcat împlinirea a doi ani de la declanșarea acestei crize sanitare globale, informează AFP. 

În acești doi ani de pandemie, s-au înregistrat 450, 6 mld de cazuri de infectare, dintre care peste 6 mln. de oameni au decedat din cauza complicațiilor cauzate de virusul COVID-19.  

Lupta cu studenții ruși care protestează împotriva războiului

Universitatea de Stat din Sankt Petersburg a anunțat că studenții care au participat la protestele împotriva războiului pornit de Rusia în Ucraina ar putea fi exmatriculați. Potrivit kommersant.ru, din 24 februarie până în 6 martie inclusiv, cel puțin 4.141 de persoane au fost reținute în Sankt Petersburg în legătură cu protestele anti război.

Kremlinul acuză SUA de „război economic”

Autoritățile Federației Ruse susțin că Statele Unite ale Americii au declarat „război economic” Rusiei, în urma anunțului făcut de Washington privind introducerea unui embargo asupra importurilor americane de petrol și gaz rusești, transmite Reuters. „SUA au declarat război economic Rusiei și poartă acest război… Acest dezmăț ostil declanșat de Occident complică foarte mult situația și ne forțează să ne gândim serios la pașii următori”, a declarat purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov.

Sunt jurnalistă din 2015. Dacă la început m-am delectat cu presa tipărită, din 2018 am pășit în lumea presei online. În toată această perioadă am descoperit oameni, locuri și istorii. Toate acestea mi-au arătat că viața e o paletă de culori pe care-mi place să o descriu prin cuvinte și condimentez cu fotografii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.