Rezumatul zilei a 13-a de război. 2 mln de oameni au fugit din calea războiului

Continuăm să urmărim cursul intens al fiecărei zile. De aceea, îți propunem să citești mai jos principalele evenimente legate de războiul din Ucraina, știri din Republica Moldova, dar și din întreaga lume.

Moldova

250 de mii de refugiați ucraineni au ajuns în Moldova

Poliția de Frontieră anunță că peste 250 de mii de refugiați au ajuns în Republica Moldova de la începutul războiului din Ucraina. Totodată, Organizația Națiunilor Unite informează că aproape 2 milioane de ucraineni au părăsit țara de la începerea războiului. 

Zboruri charter neregulate, organizate pentru refugiați

Autoritatea Aeronautică Civilă anunță că până în acest moment s-au înregistrat 1074 de refugiați din Ucraina care vor beneficia pe 10 martie, de zboruri charter neregulate, spre Germania și Turcia, conform solicitărilor. Menționăm că refugiații care au intrat pe teritoriul Republicii Moldova din Ucraina și intenționează să migreze spre o altă țară, au posibilitatea să se înregistreze prin completarea Formularului on-line accesând pagina oficială a Autorității Aeronautice Civile – www.caa.md/repatriere.

Ucraina

Ianukovici îi cere lui Zelenski să se lase înfrânt

Fostul președinte ucrainean Viktor Ianukovici i-a cerut lui Vladimir Zelenski să renunțe la luptele împotriva Rusiei. Mesajul a fost difuzat de agenția de presă rusă Ria Novosti. Pe parcursul acestor zile s-a vehiculat că în cazul victoriei rusești, în fruntea Ucrainei ar putea fi adus Ianukovici, ex-președintele pro-rus care a fugit din țară. În ianuarie 2019, tribunalul districtual Obolon din Kyiv l-a condamnat pe Ianukovici, în contumacie, la 13 ani de închisoare. El a fost găsit vinovat de înaltă trădare, în special pentru apelul adresat președintele rus Vladimir Putin în 2014 de a trimite trupe ruse în Ucraina. 

Zelenski îl cheamă pe Putin la discuții

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a cerut din nou președintelui rus Vladimir Putin să se așeze cu el la masa de discuții, subliniind că Ucraina este pregătită să vorbească și să caute compromisuri, dar nu este pregătită să capituleze.

Rusia promite liniște, dar face gălăgie

Ministerul ucrainean al Apărării acuză forțele ruse de nerespectarea unui coridor umanitar la Mariupol. Menționăm că deși Rusia a dat asigurări că nu va trage câteva ore pentru a securiza evacuarea civililor, de fiecare dată partea rusească a încălcat această înțelegere. 

Mariupol, fără lumină și apă de 8 zile

Oamenii din Mariupol trăiesc deja de opt zile sub focuri de arme și bombardamente. Localitatea este deconectată de la lumină și apă. Oamenii stau ore în șir la magazin, să cumpere măcar ceva de mâncare. Autoritățile locale din Mariupol cer o creștere a trupelor ucrainene în direcția Azov. Asta după ce soldații ruși au încercat să pătrundă în Mariupol de-a lungul coridorului umanitar.

Ucraina ar putea să închidă cerul deasupra țării sale, dar are nevoie de ajutoare

Oleksiy Danilov, secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare, a scris pe pagina sa de Facebook: „Dacă țările occidentale nu sunt capabile să închidă cerul deasupra Ucrainei, atunci țara va putea face acest lucru de una singură. Cu condiția că i se vor da luptători și apărare aeriană”, informează RBK Ucraina. 

Spitalele ucrainești rămân fără medicamente

Organizația Mondială a Sănătății anunță că tot mai multe spitale, ambulanțe și instituțiile medicale sunt atacate de către forțele militare rusești, iar spitalele rămân fără medicamente vitale. 

Externe

SUA interzice importurile de petrol și gaze din Rusia

SUA interzice importurile de petrol și gaze din Rusia, pentru a pune presiune asupra Rusiei care a invadat Ucraina. Anunțul a fost făcut astăzi, 8 martie, de către președintele american Joe Biden. „Astfel vom da încă o lovitură puternică mașinăriei de război a președintelui rus Vladimir Putin”, a declarat Biden. El a recunoscut faptul că măsura va duce la creșterea prețurilor la energie, transmite Reuters.

Japonia își vrea insulele înapoi de la Rusia

Japonia cere din nou Rusiei să-i dea înapoi insulele Kurile de Sud, cedate după ce a capitulat în al Doilea Război Mondial. Tokyo revendică următoarele insule: Etorofu (Iturup în rusă), Kunashiri (sau Kunashir), Shikotan şi grupul Habomai pe linia care desparte Marea Ohotsk și Oceanul Indian. Propunerile anterioare de restituire inițială a două din cele patru insule disputate, ca soluție intermediară, au fost respinse de către autoritățile rusești. De asemenea, Japonia a impus sancțiuni împotriva lui Peskov, Kadyrov și alți 17 ruși. 

Rusia amenință cu sistarea livrărilor de gaze

Rusia a amenințat în mod direct că va opri livrările de gaz spre Europa prin conducta Nord Stream 1, relatează DPA. „Avem dreptul deplin”, a spus Novak, precizând că o astfel de măsură ar fi similară cu decizia Germaniei de a opri aprobarea proiectului Nord Stream 2, după ce Rusia a recunoscut independența provinciilor separatiste din estul Ucrainei. Nord Stream 1 asigură aproximativ 60 de miliarde de metri cubi de gaz pe an, transmis din Rusia spre Germania și apoi redistribuit spre mai multe țări europene. De asemenea, Rusia a amenințat că prețul la petrol ar putea crește. 

YouTube luptă cu distribuitorii de propagandă

YouTube luptă cu propaganda rusă. Acesta a blocat canalul prezentatorului TV Vladimir Soloviov. Soloviov este considerat un propagandist înflăcărat al regimului lui Putin. Ulterior, el a numit aceste decizii o „declarație de război” și a cerut închiderea YouTube-ului în Rusia. Anterior, YouTube a eliminat mai multe canale aparținând rețelei de informații rusești Russia Today (RT). 

Sursa foto: Reuters

Sunt jurnalistă din 2015. Dacă la început m-am delectat cu presa tipărită, din 2018 am pășit în lumea presei online. În toată această perioadă am descoperit oameni, locuri și istorii. Toate acestea mi-au arătat că viața e o paletă de culori pe care-mi place să o descriu prin cuvinte și condimentez cu fotografii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.