Reversul medaliei în scandalul vizelor româneşti

Autor: Raisa LOZINSCHI // Jurnal de Chisinau

Bărbatul care i-a făcut viză contra plată ziaristului Vitalie Călugăreanu se plimbă nestingherit pe la Consulatul român de la Chişinău. Deşi jurnalistul a publicat investigaţia în presa de la Bucuresti, inclusiv un film video realizat cu camera ascunsă, în care Iurie Pleşca îşi dă de gol „afacerea” ilegală, acesta susţine că nu a fost „deranjat” de poliţia moldovenească. Procurorii care investighează cazul Inei Russu, şefa agenţiei de turism care a fost prinsă în flagrant în timp ce percepea bani pentru perfectarea vizelor româneşti, afirmă că nu cercetează în prezent şi cazurile altor intermediari care propuneau servicii ilegale. Procurorul de la Procuratura Anticorupţie, Boris Poiată, zice că serviciile operative sunt cele care trebuie să le furnizeze materiale procurorilor. Dar acestea n-au făcut-o încă (!).

Jurnalistul Vitalie Călugăreanu a declarat, la finele săptămânii trecute în cadrul Clubului de Presă de la Chişinău, că zilele trecute l-a văzut pe Iurie Pleşca. Aceasta este persoana căreia ziaristul i-a plătit 230 de euro pentru o viză românească obţinută fără stat la cozi la consulat şi fără încercări disperate de a se programa on-line. Pleşca cobora pe strada Vlaicu Pârcălab de la Consulatul României până în faţa sediului Primăriei Chişinău. „Slavă Domnului, nu m-a observat. De ce nu l-a reţinut încă poliţia? Poate nu are suficiente probe”, îşi dă cu părerea Călugăreanu. În filmul video postat pe http://www.crji.org/news.php?id=130&l=1, Pleşca este filmat cu camera ascunsă. Acesta oferă detalii despre activităţile sale ilegale. „Am aflat de la poliţişti mai târziu că mi-am făcut viza prin agenţia de turism a cărei şefă a fost reţinută”, zice Călugăreanu.

„Nu mă mai ocup cu vizele”

Solicitat de JURNAL, Iurie Pleşca ne-a spus că nu a avut încă probleme cu poliţia. „Eu nu mă mai ocup cu vizele, eu nu făceam nicio viză. Eu căutam numai clienţi. N-are importanţă pentru cine. La consulat n-am fost îndeobşte”, ne-a spus Pleşca. Cei care propun servicii de obţinere a vizelor contra plată nu au dispărut din faţa consulatului. Atât doar că aceştia sunt mai precauţi şi nu te abordează aşa ca înainte. Deşi autorităţile de la Chişinău au făcut, prin intermediul conducerii Ministerului Afacerilor Interne (MAI), mare scandal diplomatic din problema vizelor româneşti, acuzând diplomaţii ţării vecine, se pare că poliţia moldovenească nu se prea grăbeşte să facă „curăţenie” în rândul cetăţenilor moldoveni care şi-au propus serviciile imediat ce România a introdus vizele pentru basarabeni.

A mai existat o investigaţie

În cadrul aceleiaşi şedinţe a Clubului de Presă, preşedintele Centrului de Investigaţii Jurnalistice, Cornelia Cozonac, a declarat că „ProTV Chişinău” împreună cu instituţia pe care o reprezintă au realizat o investigaţie similară celei a grupului de ziarişti din care a făcut parte şi Vitalie Călugăreanu, încă în luna februarie a anului curent. Atunci, nimeni de la organele de forţă din R. Moldova nu le-a solicitat acestor ziarişti date despre ilegalităţile descoperite. În prima investigaţie cu camera ascunsă din luna februarie apăreau câteva persoane care propuneau vize româneşti contra unor sume de bani. De ce MAI nu a acţionat atunci? Nu era momentul sau nu fusese dată comanda? Erau prea proaspete urmele lui Băsescu venit într-o vizită fulger la Chişinău în ianuarie? De ce nu s-a făcut atâta scandal în cazul altor ambasade unde au fost depistate cazuri similare? Purtătorul de cuvânt al MAI, Ala Meleca, prezentă la Clubul de Presă, nu a putut da un răspuns plauzibil la aceste întrebări, dar a ţinut să asigure ziariştii că poliţia face totul pentru siguranţa cetăţeanului R. Moldova (!).

Ina Russu nu mai e în arest

Boris Poiată, procurorul de la Procuratura Anticorupţie, a declarat pentru JURNAL că, până acum, serviciile operative nu le-au prezentat materiale care ar viza alte persoane care ofereau servicii de obţinere ilegală a vizelor româneşti, decât cele din cazul Inei Russu. Acesteia i-a fost schimbată măsura de reprimare şi nu se mai află în arest, ci „sub control judiciar”. „Nu avem probe că Pleşca a obţinut vizele prin aceeaşi metodă. Acţiunile lui Ina Russu au fost investigate, dar în cazul lui Pleşca e vorba doar de o investigaţie ziaristică”, a zis Poiată. Potrivit procurorului, în dosarul Inei Russu se mai efectuează încă acţiuni de urmărire penală. „Am trimis materiale disjunse din cadrul urmăririi penale autorităţilor din România şi aşteptăm răspuns. În funcţie de răspuns vom lua o hotărâre pentru a porni sau nu o urmărire penală. Am solicitat şi unele documente autorităţile româneşti. Este o legătură între acţiunile consulului Alexandru Rus şi Ina Russu şi, în funcţie de documentele care vor fi puse la dispoziţia organului de urmărire de către Ambasada României la Chişinău, acţiunile Inei Russu urmează a fi calificate”, susţine Poiată.

Agenţiile de turism nu mai primesc vize de trei săptămâni

Drept rezultat al scandalului vizelor de la Consulatul României, niciunei agenţii de turism din R. Moldova nu i-a fost eliberată nicio viză în ultimele trei săptămâni. Preşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT), Nicolae Platon, a declarat la acelaşi eveniment că va chema agenţiile de turism să boicoteze piaţa turistică a României, dacă nu se va ajunge la o înţelegere cu serviciul consular în vederea perfectării vizelor în timp util. Potrivit lui Platon, piaţa turistică românească a pierdut practic în totalitate clienţii din R. Moldova, iar agenţiile de turism moldoveneşti au suferit pierderi de sute de mii de euro. Cu toate acestea, preşedintele ANAT susţine că piaţa turistică a României rămâne prioritară pentru agenţii economici din domeniul turismului din R. Moldova.

Deşi au fost invitaţi, la şedinţa Clubului de Presă nu au binevoit să vină responsabili de la Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene şi de la Ambasada României la Chişinău.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.