Reuters: Maia Sandu, mandatată să reducă puterea oligarhilor în una dintre cele mai sărace țări din Europa

PE SCURT

Evenimentele politice din R. Moldova au ajuns și în presa internațională. Reuters scrie că partidele moldovenești au convenit sâmbătă să formeze un guvern și să o numească pe Maia Sandu, fostă ministră a Educației și consilieră a Băncii Mondiale, în funcția de prim-ministră, mandatată să reducă puterea oligarhilor în una dintre cele mai sărace țări din Europa.

PE LUNG

Potrivit Reuters, Sandu este un adversar feroce al Partidului Democrat, care a format ultimul guvern, și liderul său, Vladimir Plahotniuc, un magnat bogat pe care îl acuză de corupție și abuz de putere.

Plahotniuc a fost ținta protestelor stradale, dar în 2016 el a declarat pentru Reuters că percepțiile negative despre el sunt minciunile răspândite de oponenții săi după ce a intrat în politică.

De asemenea, cei de la Reuters l-au telefonat pe Adrian Candu pentru o declarație.

Candu a declarat pentru Reuters prin telefon că socialiștii au ignorat o hotărâre a Curții Constituționale care prevedea că dacă un guvern nu ar fi format până pe 7 iunie, ar trebui să fie și alegeri anticipate.

“Federația Rusă încearcă să forțeze crearea ilegală a guvernului pro-rus în Republica Moldova”, a spus Candu.

El a spus că președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, fost șef al partidului socialist, s-a adresat Partidului Democrat, cu o ofertă de coaliție în condițiile stabilite de Moscova, inclusiv transformarea Moldovei într-un stat federal.

“Pentru toate aceste condiții, am spus” nu “. Noi nu trădăm țara noastră “, a spus Candu. “Mai degrabă vom merge la alegerile anticipate în viitor decât să creăm o coaliție și o majoritate și să împuternicească un guvern în asemenea condiții”.

Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.