Externe
Rețineri în masă în Moscova: 700 de protestatari au fost luați pe sus de poliție

PE SCURT
700 din cei 1500 de protestatari au fost arestați astăzi, 3 august, la Moscova, scrie Meduza.io. Printre aceștia este și lidera opoziției ruse Liubov Sobol. Sobol, care se află în greva foamei pentru că a fost exclusă din alegerile pentru Duma municipală din Moscova, a fost reținută în timp ce se îndrepta cu taxiul către locul demonstrației.
Protestatarii cer alegeri libere și corecte. Mai mult, ei solicită ca la scrutinul din septembrie să se poată înscrie și candidați independenți.
PE LUNG
Protestul plănuit astăzi de suporterii opoziției în capitala Rusiei a fost interzis de către autorități, procuratura spunând că forțele de ordine vor lua „toate măsurile necesare pentru a împiedica perturbarea securității publice”.
Un val de proteste a izbucnit La Moscova în urma refuzului de luna trecută a autorităților electorale de a înregistra candidați independenți sau de opoziție la alegerile din 8 septembrie. În acest sens, la 27 iulie, în centrul Moscovei, au avut loc proteste cu solicitarea de a înregistra candidații opoziției și cei independenți în cursa electorală pentru legislativul local, Duma Moscovei. Anterior, Comisia Electorală din capitala rusă nu le-a permis înregistrarea pe motiv că semnăturile colectate de aceștia ar fi fost false sau neveridice. Candidații urmau să organizeze o întâlnire cu alegătorii. Dar nu au reușit să facă acest lucru: poliția i-a reținut mai întâi pe politicieni, iar apoi i-au reținut pe cei care au venit la manifestație. Ministerul rus de Interne a anunțat că au fost reținute 1074 de persoane. În timp ce presa rusă scrie că la protestele pentru alegeri libere au fost reținute 1388 de persoane, declarând că aceasta este o cifră – record pentru cel puțin șapte ani.
Principalul opozant al Kremlinului, Alexei Navalnîi, ispăşeşte la rândul său de la 24 iulie o pedeapsă de 30 de zile de închisoare. În weekendul trecut el a fost spitalizat pentru o „gravă reacţie alergică” înainte de a fi trimis în celulă. El a făcut o sesizare, presupunând că ar fi vorba de o otrăvire.
Aproape 40% dintre ruşi nu-l mai vor pe Vladimir Putin la conducerea Rusiei după 2024, când îi expiră actualul mandat de şase ani, potrivit rezultatelor sondajului efectuat de Centrul Levada, cea mai importantă instituţie independentă de sondare a opiniei publice din Rusia.
Externe
În Rusia au loc alegeri locale în peste 5 000 de circumscripții

PE SCURT
Duminică, 8 septembrie, în Rusia au loc alegeri locale în peste 5.000 de circumscripții, precum şi pentru desemnarea a 16 guvernatori de regiuni şi pentru alegerea parlamentelor locale din 13 regiuni, inclusiv la Moscova și în Crimeea, parte a Ucrainei anexată de Rusia în 2014.
Cea mai mare atenție este îndreptată spre Moscova – în capitala rusă sunt aleși deputații din Duma orășenească, și spre Sankt Petersburg – orășenii aleg noul guvernator. Campania electorală de la Moscova a fost marcată de proteste masive ale opoziției. Și la Sankt Petersburg, principalul concurent al actualului șef interimar al orașului s-a retras din alegeri cu o săptămână înainte de ziua alegerilor.
PE LUNG
BBC scrie că alegerile sunt organizate pe fondul celor mai masive proteste din ultimii opt ani la Moscova și un nivel scăzut de încredere a populației în autorități. În cele mai multe cazuri, comisiile electorale au refuzat să înregistreze candidații din opoziție. Alegerile locale din 2018 au fost organizate în condiții similare – atunci protestele și nemulțumirile față de reforma pensiilor au dus la înfrângerea candidaților de la Kremlin la alegerile guvernamentale din trei regiuni.
La Moscova, campania electorală a fost marcată de un val de proteste pentru alegeri corecte și democratice, majoritatea neautorizate. Poliția a intervenit în forță, 2.700 de protestatari au fost reținuți. Evenimentele reamintesc de amploarea demonstrațiilor din 2011-2012, dinainte de revenirea lui Vladimir Putin la Kremlin, după un mandat de premier, scrie Radio Europa Liberă.
La Moscova, peste 7 milioane de alegători sunt așteptați la urne pentru a desemna 45 de deputați în Duma locală. În acest moment, parlamentul local este dominat de partidul de guvernământ Rusia Unită. Cu toate acestea, duminică, niciun candidat nu se prezintă oficial din partea partidului respectiv, care a ajuns la cel mai scăzut nivel de popularitate din istoria sa.
Vineri dimineață s-a anunțat că a avut loc o spargere în casa președintei Comisiei Electorale Centrale, Ella Pamfilova, care a fost și agresată. Nu se cunosc motivele spargerii, dar o anchetă este în curs.
Externe
Protest de amploare la Moscova. 50 mii de persoane au participat la acțiunea: „Să ne întoarcem dreptul la vot”

PE SCURT
La Moscova, pe 10 august, a avut loc o acțiune de protest în sprijinul candidaților din opoziție cărora li s-a refuzat înregistrarea la alegerile pentru Duma orașului din Moscova, care vor avea loc în septembrie. Manifestația a fost autorizată de Primăria capitalei ruse și s-a desfășurat ă pe bulevardul Saharov. Pe lângă admiterea tuturor candidaților la alegeri, protestatarii au cerut încetarea cauzelor penale deschise după reținerea participanților la protestele necoordonate, desfășurate la 27 iulie și 3 august.
PE LUNG
Acțiunea s-a desfășurat sub genericul„Să ne întoarcem dreptul la vot” și, potrivit organizatorilor, la aceasta au participat circa 50 mii de persoane.
Presa din Rusia anunță că la acțiune au participat jurnaliști, activiști civici, dar și mai mulți artiști ruși. Protestatarii au scandat „Permite” și „Putin-hoțul”.
Протестущие скандируют «Путин — вор!», направлясь к метро «Красные ворота»
Сергей Ерженков / «Медуза» pic.twitter.com/ZCH2OiBc14
— Meduza (@meduzaproject) August 10, 2019
Acțiuni de solidaritate cu protestatarii s-au desfășurat și în alte orașe.
«Допускай!» на Маросейке
Александра Горохова / «Медуза» pic.twitter.com/nGIjC80jdl
— Meduza (@meduzaproject) August 10, 2019
În timp ce manifestanții își scandau nemulțumirile pe bulevardul Saharov din capitala rusă, în parcul Gorki a fost organizat festivalul cărnii Meat & Beat
Un val de proteste a izbucnit la Moscova în urma refuzului de luna trecută a autorităților electorale de a înregistra candidați independenți sau de opoziție la alegerile din 8 septembrie. În acest sens, la 27 iulie, în centrul Moscovei, dar și la 3 august au avut loc proteste cu solicitarea de a înregistra candidații opoziției și cei independenți în cursa electorală pentru legislativul local, Duma Moscovei. Anterior, Comisia Electorală din capitala rusă nu le-a permis înregistrarea pe motiv că semnăturile colectate de aceștia ar fi fost false sau neveridice.
Foto; Twitter/Varlamov
Externe
Un cuplu din Moscova riscă să rămână fără copilul de un an, după ce a mers la un protest neautorizat

PE SCURT
Doi tineri din Rusia riscă decăderea din drepturile părintești, după ce au mers cu fiul lor de un an la un protest neautorizat al opoziției în fața primăriei Moscovei din 27 iulie. Procuratura a cerut ca soții să fie privați de custodia bebeluşului său.
„S-a stabilit că în data de 27 iulie cuplul a participat ilegal la o adunare neautorizată împreună cu fiul lor de un an. În cursul adunării, părinţii şi-au încredinţat copilul unei terţe persoane, ceea ce a pus în pericol sănătatea şi viaţa copilului”,scrie Meduza.io.
PE LUNG
Dmitri și Olga Prokazov sunt acuzați că au pus în pericol viata copilului, lăsându-l în grija unei a treia persoane și că „au pus astfel în pericol viata și sănătatea minorului”.
Cei doi soți au declarat la rândul lor că persoana respectivă este fratele soției și un bun prieten de familie.
În cadrul unei conferințe de presă, cei doi au declarat că pe 27 iulie, împreună cu Serghei Fomin, ruda și prietenul lor, au ieșit la o plimbare în centrul orașului. Cuplul știa că există un miting de protest, era solidar cu protestatarii, dar nu intenționa să participe. La un moment dat, ei și Fomin s-au despărțit, iar mai târziu cel din urmă a ieșit la cei doi împreună cu mulțimea de protestatari. Cuplul a mers cu ei până la Arbat, apoi s-au dus acasă cu Fomin. „Serghei este prieten meu din copilări, este nașul fiului meu cel mai mare, este fratele soției mele. La un moment dat, l-am rugat să ducă copilul până la metrou. Nu au fost nicăieri polițiști, cordoane, gardieni”, a spus Dmitri Prokazov.
Ulterior, ei au aflat că pe acest caz a fost inițiat dosar penal, ei au fost citați pentru audieri la Comitetul de Anchetă, iar pe 5 august în apartamentul lor au fost efectuate percheziții. Decizia Procuraturii a provocat critici vehemente.
Un val de proteste a izbucnit La Moscova în urma refuzului de luna trecută a autorităților electorale de a înregistra candidați independenți sau de opoziție la alegerile din 8 septembrie. În acest sens, la 27 iulie, în centrul Moscovei, au avut loc proteste cu solicitarea de a înregistra candidații opoziției și cei independenți în cursa electorală pentru legislativul local, Duma Moscovei. Anterior, Comisia Electorală din capitala rusă nu le-a permis înregistrarea pe motiv că semnăturile colectate de aceștia ar fi fost false sau neveridice.