Republica Moldova si NATO vor conlucra mai activ

Republica Moldova si Alianta Atlanticului de Nord (NATO) vor colabora prin intermediul programului "Parteneriat pentru Pace" (PfP), mai activ flexibil si in conformitate cu realitatile actuale. Despre aceasta s-a vorbit miercuri in cadrul intilnirii dintre Valeriu Plesca, ministrul apararii cu Rifki Durusoy, directorul Celulei de coordonare a Parteneriatului, care in perioada 22 – 24 martie, curent, efectueaza o vizita in Republica Moldova.

Dupa cum transmite INFOTAG, Valeriu Plesca a mentionat ca pentru tara noastra participarea la acest program este foarte importanta, deoarece a permis nu numai instruirea cadrelor militare conform standardelor europene, stabilirea unor relatii reciproc avantajoase cu armatele partenere, dar si utilizarea experientei acumulate la desfasurarea procesului reformei militare in Armata Nationala.

"Ministerul Apararii urmareste cu atentie evolutia conceptuala a Parteneriatului si adaptarea lui la noile provocari si cerinte ale timpului, iar schimbarile care au loc permit PfP sa ramina si in continuare eficient, operational si corespunzator aspiratiilor partenerilor" – a spus Plesca.

Interlocutorii au constatat ca odata cu aderarea la NATO a noilor membri, parteneriatul trebuie sa devina mai personificat, flexibil si adaptiv necesitatilor reale ale partenerilor.

in acest context, Generalul Durusoy a accentuat importanta conlucrarii specialistilor MA si cu expertii aliantei in cadrul Procesului de Planificare si Evaluare a Parteneriatului (PARP), pentru elaborarea unui document viabil de interoperabilitate a Republicii Moldova cu PfP.

in timpul aflarii sale in Moldova Rifki Durusoy a avut o intrevedere cu specialistii aparatului central in cadrul careia i-a familiarizat cu schimbarile, perspectivele si evolutiile de ultima ora, care au loc in cadrul Parteneriatului.

De asemenea, el va mai avea intrevederi de lucru la Ministerul Afacerilor Externe

si va vizita Brigada "Stefan cel Mare", unde se va familiariza cu conditiile de trai si programul de instruire a militarilor Armatei Nationale.

INFOTAG precizeaza: Republica Moldova a aderat la Programul "Parteneriat pentru Pace" in anul 1994, fiind al 12-a stat semnatar al documentului. Pina in prezent peste 1,3 mii de militari ai Armatei Nationale (ofiteri, subofiteri si ostasi) au participat la circa 70 de exercitii multinationale si peste 630 de activitati de diferit gen.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.