Reprezentantii Federatiei Ruse, Ucrainei si OSCE in CUC sustin proiectul privind retragerea posturilor ilegale din zona de securitate

Reprezentanţii Comisiei Unificate de Control (CUC) din cadrul Federaţiei Ruse, Ucrainei şi OSCE susţin iniţiativa Chişinăului cu privire retragerea posturilor organelor de forţă din Zona de Securitate. Această iniţiativă a fost discutată intens în cadrul şedinţei ordinare a CUC, care a avut loc la 13 martie curent.

Potrivit lui Ion Solonenco, co-preşedinte CUC din partea Moldovei, partea moldovenească n-a reuşit să convingă partea transnistreană de a examina proiectul adresării către conducerea Chişinăului şi Tiraspolului privind retragerea posturilor fixe din Zona de Securitate, plasate fără acceptul şi decizia CUC.

"Deşi dicuţiile au avut un caracter aprins, partea transnistreană în CUC a evitat cu insistenţă analizarea acestei probleme, menţionând că soluţionarea ei depinde de retragerea Comisariatului de Poliţie şi a Penitenciarului din Bender, subordonate Chişinăului", a menţionat Solonenco.

Sursa citată a mai precizat că partea transnistreană a demonstrat încă o dată că tergiversează problema retragerii posturilor organelor de drept din Zona de securitate. „Nu este de competenţa CUC să soluţioneze problema privind retragerea Comisariatului de Poliţie sau a Penitenciarului din Bender, deoarece, aceasta contravine Acordului din 1992, care prevede dislocarea acestor structuri în Zona de Securitate, atâta timp cât pacificatorii se vor afla în regiune”, a spus co-preşedintele CUC.

Ion Solonenco susţine că abordarea de către delegaţia transnistreană a unor chestiuni ce nu figurează pe ordinea de zi a şedinţei de lucru, denotă că aceştia stopează conştient activitatea CUC. În pofida acestora, delegaţia moldovenească apreciază consensul obţinut după cinci ore de negocieri, privind includerea acestei chestiuni pe ordinea de zi, la următoarea şedinţă.

Sergiu Guţu, consultant în probleme politico-militare a Ministerului Apărării, a menţionat că în cadrul şedinţei CUC s-a discutat aprobarea unui nou observator militar detaşat în Zona de Securitate din partea R. Moldova şi a fost audiat raportul Comandamentului Militar Întrunit din perioada 5-11 martie curent, privind situaţia din Zona de Securitate.

Delegaţia R.Moldova în CUC a propus de mai multe ori eliminarea celor 15 posturi fixe ale trupelor pacificatoare. Această decizie a fost luată la 20 martie 1998 în cadrul întâlnirii la nivel înalt de la Odesa, când s-a stabilit că situaţia permite scoaterea acestor posturi, care numai încurcă la circulaţie şi nu aduc niciun sumpliment la asigurarea securităţii.  // BASA-Press

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.