Radovan Karadzici, supranumit „măcelarul din Balcani”, condamnat la închisoare pe viaţă

PE SCURT

Fostul lider politic al sârbilor din Bosnia, Radovan Karadzici, a fost condamnat miercuri la închisoare pe viaţă de către Tribunalului Penal Internaţional pentru fosta Iugoslavia.

Acuzat de genocid în timpul războiului din Bosnia (1992-1995), Karadzici a fost condamnat definitiv de către instanţa de la Haga, după ce în primă instanţă primise 40 de ani.

El a fost găsit vinovat de genocid, crime de război şi crime împotriva umanităţii.

PE LUNG

Radovan Karadzici, fost preşedinte al Republicii Srpska, a făcut apel, motivându-și apelul că a fost condamnat pe baza unor „zvonuri”.

Potrivit Mediafax, Karadzici a fost găsit vinovat pentru zece acuzaţii de genocid, crime de război şi alte atrocităţi, inclusiv plănuirea masacrului de la Srebreniţa din iulie 1995.

Atunci, militari sârbi bosniaci au ucis aproximativ 8.000 de musulmani într-o „zonă sigură” din Srebreniţa, protejată de forţele ONU de menţinere a păcii. Masacrul de la Srebreniţa este cel mai mare astfel de eveniment petrecut în Europa după 1945.

Karadzici a fost preşedinte al Republicii Srpska (una dintre cele două entităţi care compun Bosnia şi Herţegovina, n.r.) în anii ’90. În motivarea verdictului iniţial, instanţa internaţională a decis că Radovan Karadzici şi alţi lideri ai vremii au fost responsabili pentru “crimele organizate şi sistematice comise împotriva musulmanilor şi croaţilor din Bosnia”.

Fostul comandant de armată Rako Mladici a fost condamnat la închisoare pe viaţă în noiembrie 2017 în baza unor acuzaţii similare.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.