De unde pornesc rădăcinile violenței în Moldova? Documentar video

Anual, 40-45 de femei din Republica Moldova mor din cauza violenței domestice. Estimările Centrului de Drept al Femeilor, care a analizat cazurile de abuz soldate cu decesul victimelor, sunt confirmate de datele poliției. În prima jumătate a anului curent, 24 de femei au fost omorâte de partenerii lor. Doar în 14 din aceste cazuri vinovații au fost judecați pentru „omor intenționat asupra unui membru al familiei”.  Totuși, termenul „femicid” încă nu este folosit de forțele de ordine pentru a descrie cazurile de violență domestică care sunt soldate cu decesul femeilor. 

Femicidul este „destinația finală”, dar care sunt rădăcinile violenței domestice? În căutarea răspunsului ne-am adresat la diferiți actori, majoritatea dintre care, prin activitatea lor zilnică, încearcă să diminueze efectele fenomenului violenței domestice în toate formele ei.

În documentarul de mai jos am navigat prin stereotipurile de gen care ne afectează, femei sau bărbați, la toate etapele vieții, am analizat portretul agresorului și am ajuns la rădăcinile violenței domestice.

Lucrez în jurnalism din 2012 și am învățat meseria din practică, pe teren. Am preluat Moldova.org în calitate de manageră în 2016 și de atunci am reușit nu doar să creștem echipa, ci și să transformăm radical forma și menirea redacției. Mă mândresc cu o echipă feministă, care ține pasul cu trendurile internaționale, practicând jurnalismul constructiv și de soluții. Depun efort pentru ca Moldova.org să se asocieze și colaboreze cu organizații de la noi și internaționale, care împărtășesc aceleași valori. Asta pentru că noi facem mai mult decât jurnalism, noi construim o comunitate.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.