R.Moldova susține aderarea Marii Britanii la Acordul privind Achiziţiile Publice al OMC

Republica Moldova şi-a exprimat plenar susţinerea faţă de aderarea Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord la Acordul internaţional privind piața achiziţiilor publice din sistemul mondial de comerț, a anunțat astăzi un comunicat al Diplomației de la Chișinău.

Potrivit sursei citate, poziția a fost exprimată în cadrul şedinţei informale a Comitetului privind Achiziţiile Publice din cadrul Organizaţiei Mondiale a Comerţului, din 27 noiembrie.

Prezentarea poziției Republicii Moldova la reuniunile informale din 17 octombrie și 27 noiembrie denotă că țara noastră nu a blocat procesul complex de aderare a Regatului Unit la acest Acord.

În cadrul Comitetului Informal din 27 noiembrie, Marea Britanie a primit acordul de principiu privind aderarea în capacitate naţională la piaţa internaţională a achiziţiilor publice, iar o decizie textuală va fi aprobată în decembrie, urmare a negocierilor între Regatul Unit şi un număr restrâns de state.

Delegaţia Republicii Moldova pe lângă Organizaţia Mondială a Comerţului a felicitat reprezentanţii Marii Britanii pentru eforturile depuse şi profesionalismul de care au dat dovadă în obţinerea unui consens de principiu în doar 6 luni de zile din momentul depunerii ofertei de aderare la Acordul privind Achiziţiile Publice, ceea ce reprezintă o premieră în istoria OMC.

Aceeași sursă mai precizează că practica existentă în cadrul sistemul mondial de comerț presupune că procesul negocierilor unui membru OMC în vederea aderării la Acordul privind Achizițiile Publice poate dura minim 2-3 ani. Republica Moldova a aderat la acest Acord în anul 2016.

Reamintim că în luna octombrie revista Bloomberg  a scris că accesarea de către Marea Britanie a fondurilor pentru proiecte publice, după Brexit, este condiționată de „bunăvoința” vecinilor europeni, printre care și Republica Moldova.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.