Profilul deputatului R.Moldova: Are 48 ani, cu studii juridice sau economice şi e din Chişinău

Deputatul din Parlamentul de legislatura a XX-a are 48, are ca regulă două studii superioare-cea de jurist şi economist, a fost şef sau a administrat o afacere până la accederea în forul legislativ şi este din Chişinău. Astfel se conturează profilul noului legiuitor de la Chişinău, din datele personale prezentate de aceştia.

Vârsta medie 48 ani

Astfel, potrivit datelor statistice, vârsta medie a celor 101 parlamentari este de 48 ani. Cel mai în vârstă este Eduard Smirnov (76 ani) de la PSRM, iar cel mai tânăr – Marina Radvan (24 ani), de asemenea, de la PSRM. 31 deputaţi au studii superioare juridice şi cam tot atâţia au făcut studii economice. 30 la sută au notat în biografiile lor două facultăţi.

Fie şef, fie manager

Încă o caracteristică a noului deputat este faptul că până a accede în Parlament fie a deţinut o funcţie importantă în diferite structuri, fie a administrat afaceri. Astfel, 60 din actualii deputaţi sunt „vechi” şi au ”migrat” din Parlamentul de legislatura a XIX-a, iar până la accederea în Legislativ o bună parte din ei au fost oameni de afaceri. Din cei 51 noi legiuitori, 25 au fost administratori sau directori ai unor agenţi economici, iar o altă parte au fost funcţionari de prim rang în administraţiile locale, ultimele presupunând şi abilităţi manageriale.

10 % milionari

În context, mai putem spune că noul parlamentar este unul „dibaci” în a câştiga bani, dat fiind faptul că cel puţin 10 la sută din deputaţii forului legislativ sunt milionari.

E stabilit în Chişinău

Şi în sfârşit, o altă trăsătură a deputatului noului Parlament –este originar din capitală. Din cei 101 deputaţi 78 sunt din Chişinău.

Fără un profil psihologic

Întrebată de Moldova.ORG dacă putem stabili profilul psihologic al noului deputat, Luminiţa Ursu, psiholog şi profesor la Colegiul de Medicină din capitală, a menţionat că fără teste speciale acest fapt este imposibil de realizat. „Nu putem judeca despre criterii cum ar fi agresivitatea, onestitatea sau capacitatea de a reacţiona într-un anumit mod în situaţii de criză, fără teste speciale”, a menţionat Luminiţa Ursu.

Potrivit ei, chiar şi specialiştii limbajului non verbal nu vor putea face o caracterizare adecvată din cauză că sunt 101 de persoane cu caractere diferite.” Cea mai eficientă cred că ar fi o evaluare a activităţii acestora”, a adăugat ea.

Ar putea fi cei mai devotaţi angajaţi

În acest context am apelat la cea mai recenta ediţie a Best Employers Study (BES) în Europa Centrala şi de Est, organizata de Aon Hewitt, care arată că cei mai devotaţi angajaţi sunt cei de până la 25 ani şi peste 45 ani.

„Nivelul de engagement al angajaţilor cu vârsta între 25 de ani şi 45 de ani este intre 56% – 58%, comparativ cu 69% pentru angajaţii cu vârsta de peste 45 de ani şi 61% pentru cei cu vârsta sub 25 de ani, potrivit rezultatelor sondajului “Best Employers Study Romania”, desfasurat de Aon in 2013.

Moldova.ORG reaminteşte că în Parlamentul R.Moldova au acces cinci formaţiuni- PSRM-25 mandate, PLDM-23, PCRM-21, PDM-19 şi PL-13 mandate.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.