Procurorii atentioneaza: Institutiile de invatamant superior, afectate de coruptie

 Procurorii militari ai Procuraturii Generale au depistat o serie de decizii dubioase ale cadrelor militare în procesul de înmatriculare a tinerilor la catedrele militare.

Potrivit Serviciului de presă al Procuraturii Generale, în urma verificării activităţii catedrelor militare de pe lângă instituţiile de învăţământ superior. În urma controlului, procurorii au constatat că faptele indicate creează premise pentru apariţia sau chiar existenţa corupţiei în instituţiile de învăţământ superior. Studiul a demonstrat că, în majoritatea cazurilor, documentele necesare pentru înmatriculare la catedrele militare lipsesc în dosarele personale ale studenţilor sau sunt falsificate. Drept factor de risc pentru apariţia corupţiei reprezintă acceptarea înmatriculării studenţilor de la alte instituţii de învăţământ, în baza unor certificate neverificate.

Cazuri relevante în acest sens au fost depistate la catedrele militare ale Universităţii Pedagogice de Stat „Ion Creangă”, Universităţii de Stat „Bogdan Petriceicu Hasdeu”, din oraşul Cahul, şi Institutul Militar „Alexandru cel Bun”.

Astfel, procurorii militari au dispus începerea urmăririi penale pe cazurile a şase studenţi, în baza art. 361, alin. (1), din Codul penal (confecţionarea, deţinerea şi folosirea documentelor oficiale false).

Totodată, în cadrul urmăririi penale, va fi stabilit gradul de vinovăţie al persoanelor cu funcţii de răspundere de la catedrele militare. O problemă importantă în activitatea catedrelor militare rămâne înmatricularea la catedră (de facto, încorporarea în serviciul militar în termen) a persoanelor în lipsa adeverinţelor medicale ce confirmă aptitudinea lor pentru serviciul militar.

Un alt aspect dubios în activitatea catedrelor militare, ce permite eschivarea cetăţenilor de la serviciul militar, reprezintă lipsa de evidenţă a lecţiilor şi studenţilor prezenţi la disciplină.

Procurorii califică situaţia creată drept incompatibilă cu destinaţia catedrelor militare, iar cauza principală a acestei situaţii este „factorul uman şi controlul insuficient din partea conducerii Ministerului Apărării”. Procuratura Generală a sesizat Ministerul Apărării asupra lichidării încălcărilor depistate, solicitând întreprinderea de măsuri concrete întru înlăturarea cauzelor şi condiţiilor ce au favorizat comiterea lor şi informarea asupra soluţiilor adoptate.

Ioan STRELCIUC, AP FLUX  // Flux

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.