Politică
Problema simplificării regimului de călătorii pentru cetățenii moldoveni în Marea Britanie discutată la Oficiul britanic de externe

Oficiul pentru Afaceri Externe și Commonwealth al Guvernului Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord va susține eforturile autorităților moldovenești în dialogul cu Oficiul pentru afaceri interne privind examinarea procedurii de simplificare a regimului de călătorii pentru cetățenii Republicii Moldova.
Poziția respectivă a fost exprimată de Alan Duncan, ministru de Stat pentru Europa și Americi în Oficiul pentru Afaceri Externe și Commonwealth, în cadrul întrevederii cu ambasadorul Republicii Moldova la Londra, Angela Ponomariov.
Subiectul simplificării regimului de călătorii a fost abordat de șeful misiunii diplomatice în contextul asigurării cadrului legal bilateral adecvat post-Brexit, în vederea evitării impactului negativ atât asupra activității agenților economici din țara noastră după ieșirea Marii Britanii din UE, cât și altor categorii de cetățeni.
Angela Ponomariov a mai accentuat că simplificarea regimului de vize va contribui la stimularea și dezvoltarea comerțului bilateral, extinderea cooperării în domenii precum turism, educație, cultură, etc.
Alan Duncan și Angela Ponomariov s-au referit și la dinamizarea dialogului politic bilateral în ultima perioadă, acțiunile de susținere reciprocă în structurile internaționale, cooperarea în domeniul securității, fiind subliniată importanța extinderii colaborării între ambele țări pe multiple domenii, se arată într-un comunicat al Ministerului de Externe.
Alegeri
Candidatul Partidului Liberal în circumscripția nr. 16, Ungheni s-a retras din cursa electorală

Alexandru Brînză, candidatul Partidului Liberal în Circumscripția nr. 16 Ungheni s-a retras din cursa electorală pentru un fotoliu în Parlament, anunță Expresul.md.
„În baza cererii depuse de mine, ieri, printr-o hotărâre de judecată, am fost retras din cursa electorală în circumscripția numărul 16 Ungheni.
A fost o decizie asumată pe care am luat-o din considerentul că actualul scrutin este unul dintre cele mai murdare de interese obscure”, a arătat fostul candidat..
Alexandru Brînză a menționat că în calitate de vicepreședinte al raionului Ungheni a realizat mai multe proiecte, având drept obiectiv permanent realizarea proiectelor transfrontaliere, semnarea acordurilor de înfrățire cu localitățile de peste Prut, a declarațiilor de Unire.
„Mi-am apreciat șansele ca să trag o singură concluzie: mă retrag în favoarea candidatului care va promova în Parlamentul de la Chișinău aceste proiecte. Voi pune personal umărul pentru a le materializa spre binele oamenilor”, a mai spus el.
Cine sunt candidații în circumscripția nr.16 și portretele acestora, aflați AICI.
Politică
Va fi creată Celula pentru asigurarea bunei desfășurări a alegerilor parlamentare

Premierul Pavel Filip a dispus astăzi crearea Celulei pentru asigurarea bunei desfășurări a alegerilor parlamentare din 24 februarie, a anunțat Guvernul. De notat că premierul este candidat în circumscripția nr.20, Strășeni.
Celula va funcționa începând cu deschiderea secțiilor de votare și până la prezentarea rezultatelor finale ale scrutinului și va asigura implicarea instituțiilor vizate pentru eliminarea eventualelor deficiențe.
Din componența acesteia fac parte persoane cu funcții de decizie din mai multe instituții ale statului: Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Justiției, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Procuratura Generală, Serviciul de Informații și Securitate, Serviciul Protecție și Pază de Stat, Agenția Servicii Publice, Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică.
De asemenea, a fost instituită linia fierbinte pentru apeluri 022 250888, 022 255063, unde cetățenii vor putea semnala situațiile care periclitează buna desfășurare a scrutinului.
Comisia Electorală Centrală are un Centru de apel pentru alegerile parlamentare și referendumul republican consultativ, cu numărul unic de telefon 022 880101, la care alegătorii pot afla răspunsuri la întrebările legate de procedurile de vot.
Alegeri
Alegerile din 24 februarie vor fi monitorizate de 4188 de observatori acreditați de CEC

CEC a anunțat că alegerile din 24 februarie vor fi monitorizate de 4188 de observatori acreditați. Aceasta după ce Comisia Electorală Centrală (CEC) a acreditat astăzi ultimii observatori pentru monitorizarea alegerilor parlamentare și referendumul republican consultativ.
În acest fel, scrutinele de duminică vor fi monitorizate de 3412 observatori naţionali din partea a 20 de organizaţii, dintre care 170 vor monitoriza desfăşurarea procesului electoral în secţiile de votare constituite în afara ţării.
De asemenea, CEC a acreditat 776 de observatori internaţionali din partea a 58 de instituții internaţionale, după cum urmează:
35 persoane – din partea a 17 autorităţi electorale;
146 persoane – din partea a 9 organizaţii non-guvernamentale din 7 țări;
110 persoane – din partea a 20 misiuni diplomatice acreditate în Republica Moldova;
485 persoane – din partea a 12 instituții internaţionale guvernamentale, printre care Biroul OSCE pentru Instituţii Democratice şi Drepturile Omului (OSCE/BIDDO), Adunarea Parlamentară a OSCE, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, Parlamentul European, Delegația Uniunii Europene, Comunitatea Statelor Independente (CSI).