Preşedintele CEC a propus respingerea referendumului inițiat de Platforma DA

Preşedintele CEC Iurie Ciocan a propus astăzi, în cadrul şedinţei organului electoral, un proiect de hotărâre ce prevede respingerea inițiativei de desfășurare a referendumului republican, inițiată în cadrul Platformei Demnitate și Adevăr. Propunerea a survenit în pofida faptului, că grupul de iniţiativă a prezentat la CEC circa 400 mii de ssemnături de susţinere a plebiscitului.

Motivul invocat este că nu au fost colectate câte cel puțin 20.000 de semnături din cel puțin jumătate din unitățile teritorial-administrative de nivelul doi, așa cum prevede Constituția.

Astfel, potrivit lui Iurie Ciocan, nu s-a respectat prevederea precum că „cetăţenii care iniţiază revizuirea Constituţiei trebuie să provină din cel puţin jumătate din unităţile administrativ-teritoriale de nivelul doi, iar în fiecare din ele trebuie să fie înregistrate cel puţin 20.000 de semnături în sprijinul acestei iniţiative”.

“S-a constatat că numărul de 20 de mii de semnături a fost atins doar în Chișinău, Bălți și Orhei, adică doar trei unităţile administrativ-teritoriale de nivelul doi”, a declarat Iurie Ciocan.

La rândul său, Andrei Năstase, liderul Platformei Demnitate și Adevăr, a declarat că această prevedere a fost însă stabilită încă în anul 1999, atunci când Republica Moldova era împărțită în județe. „Existau 12 unități administrativ-teritoriale, iar cel puţin jumătate din unităţile administrativ-teritoriale de nivelul doi ar fi fost echivalentul a 6 județe, deci era vorba de 120 de mii de semnături”, a declarat Andrei Năstase.

Membrii grupului de inițiativă și-au manifestat dezacordul cu propunerea preşedintelui CEC Iurie Ciocan, acesta propunând în final suspendarea ședinței.

Andrei Năstase a anunţat că Platforma DA va organiza un “protest masiv”. El a declarat jurnaliştilor că în perioada imediat următoare va avea consultări cu forumul civic şi “opoziţia adevărată” pentru a hotărî ce acţiuni vor fi întreprinse. Acesta a mai spus ca poarta discuţii şi cu moldovenii din diasporă, care s-au arătat dornici de a protesta.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.