Premierul Tarlev sustine ca nu exista o criza a painii

Premierul Vasile Tarlev susţine că, în pofida secetei din acest an, Republica Moldova va fi asigurată cu necesarul de grâu, cel puţin până în vara viitoare.

Prim-ministrul a făcut aceste declaraţii la finalul şedinţei Comisiei pentru situaţii excepţionale din cadrul Guvernului care a dezbătut problema securităţii alimentare a Republicii Moldova. Potrivit premierului Tarlev, nu există nici un motiv de îngrijorare în ceea ce priveşte o eventuală criză pâinii în Republica Moldova. El a subliniat că cele mai mari întreprinderi de panificaţie dispun de rezerve de grâu şi făină pentru mai multe luni înainte.

Rezerve de grâu


Tarlev: "Moldcoop-ul are deja rezerve de grâu şi făină, la preţurile actuale, până în martie 2008"

„Există rezervele necesare. Moldcoop-ul asigură astăzi până la 15% din piaţa produselor de panificaţie. El are deja rezerve de grâu şi făină, la preţurile actuale, până în martie 2008. Este un lucru bun. Un al doilea producător mare este „Franzeluţa” care dispune de rezerve până la sfârşitul anului. Administraţia întreprinderii ne-a relatat că nu are argumente economice pentru a scumpi produsele de panificaţie de primă necesitate”, spune premierul Tarlev.

Şi ministrul Agriculturii, Anatolie Gorodenco, consideră că, în prezent, nu există condiţii pentru scumpirea pâinii. „În acest moment, nu există condiţii pentru a majora preţurile, chiar şi la întreprinderile de panificaţie care nu sunt subordonate Ministerului Agriculturii. Începând cu 10 august şi până pe 13 septembrie, au fost importate 11 180 tone de făină. Cantitatea de făină de grâu este în creştere, ceea ce va duce la stabilizarea situaţiei", a declarat Anatol Gorodenco.

Scumpiri în lume

Totuşi, realitatea de pe pieţele internaţionale pare să-i contrazică atât pe ministrul Gorodenco, cât şi pe premierul Tarlev. În Europa, de pildă, preţul grâului a crescut, de la începutul anului curent, cu circa 35%, iar în Statele Unite ale Americii cu aproximativ 30%.

Mai mulţi analişti susţin că, în actualele condiţii, scumpirea grâului este inevitabilă. „Pâinea ar trebui să se scumpească, în medie, cu 40-50%. Asta este o realitate a economiei de piaţă. Nu există pârghii pe care le-ar putea utiliza autorităţile decât introducerea cotei zero la TVA, dar aceasta oricum nu va salva situaţia. Pârghia care este folosită însă este cea administrativă care, inevitabil, va avea un impact negativ", consideră analistul economic Veaceslav Ioniţă.

Guvernul a organizat mai multe licitaţii, inclusiv una internaţională, în speranţa că va reuşi să achiziţioneze o cantitate de 35000 tone de grâu pentru rezerva de stat, însă cantităţile pe care a reuşit să le procure până acum sunt nesemnificative. // BBC

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.