Posturile publice de televiziune si radio vor transmite in direct sedintele Parlamentului

Sedintele plenare ale Parlamentului vor fi transmise in direct de posturile publice de televiziune si radio, potrivit unor modificari la Regulamentul Parlamentului, adoptate, joi, de deputati in doua lecturi.

Vlad Cubreacov, presedintele fractiunii parlamentare a Partidului Popular Crestin Democrat (PPCD), care a elaborat modificarile, a mentionat ca scopul lor este de a asigura realizarea in practica a prevederilor Constitutiei si actelor internationale la care Republica Moldova este parte si care prevad accesul liber al cetatenilor la informatie.

El a declarat ca, dupa ce vor fi implementate modificarile respective, "responsabilitatea deputatilor fata de alegatori va creste", intrucit cetatenii vor urmari indeaproape activitatea legislatorilor.

Vlad Cubreacov a informat ca modificarile nu prevad transmiterea in direct doar a unor sedinte secrete ale Parlamentului.

Deputatii au decis sa se faca publice si stenogramele sedintelor Parlamentului, care vor fi plasate pe site-ul oficial al Parlamentului – www.parlament.md

Potrivit afirmatiilor lui Vlad Cubreacov, prin aceste modificari, Republica Moldova va urma exemplul altor state, in care sedintele Legislativului sint transmise in direct.

Dumitru Diacov, liderul fractiunii Partidului Democrat, a spus ca acest proiect de lege ar trebui sa fie doar un prim pas in vederea asigurarii accesului nelimitat al cetatenilor la informatiile cu privire la activitatea Parlamentului.

El a propus sa fie examinata, in viitor, posibilitatea constituirii unui studio televizat al Parlamentului, care ar pregati secventele ce vor fi puse pe post la televiziunea publica, iar in perspectiva – si posibilitatea crearii unui post de televiziune care sa reflecte in exclusivitate activitatea Parlamentului.

Desi toti cei 84 de deputati prezenti la sedinta au sustinut proiectul de lege, in timpul dezbaterilor s-au facut mai multe obiectii, privind cheltuielile considerabile pentru implementarea modificarilor; faptul ca unii deputati nu se vor concentra asupra proiectelor de legi, ci vor incerca sa-si faca imagine la televizor; publicul nu va fi interesat sa asculte terminologia juridica si nu o va intelege; unii deputati vorbesc in limba rusa, astfel incit multi cetateni ar putea sa nu ii inteleaga etc.// INFOTAG

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.