Peste 3.000 de cetăţeni din R.Moldova au votat la Moscova, epuizând prematur buletinele de vot

Peste o sută de cetăţeni ai Republicii Moldova, aflaţi la Moscova, au fost nevoiţi să-şi exprime opţiunea electorală scriind numele partidului pe foi albe, din cauză că buletinele de vot – în număr de 3.000 – acordate secţiei de votare din capitala Rusiei, s-au epuizat cu aproximativ două ore înainte de închiderea urnelor.

"Oamenii s-au revoltat că nu li s-a mai permis să voteze, motivându-se că buletinele s-au terminat. Am întocmit o listă cu persoanele care erau la secţia de votare în momentul în care s-au terminat buletinele. Intenţionăm să adresăm o plângere Comisiei Electorale Centrale şi să demonstrăm că, în cadrul scrutinului, au fost încălcate libertăţile şi drepturile omului", a declarat, pentru Agerpres, Uliana Bideac, 26 de ani, studentă la Moscova.

În cele din urmă, conform deciziei Comisiei Electorale Centrale de la Chişinău, alegătorilor li s-a permis să voteze pe foi albe, prin simpla menţionare a numelui partidului ales, pe care se aplică ştampila. Problema este că, obosiţi şi îngheţaţi, mulţi au renunţat să mai aştepte şi au plecat acasă, fără să fi votat.

"Eu am rămas şi am votat pentru libertate la exprimare, pentru stabilitate economică, ca oamenii să aibă posibilitatea să trăiască mai bine, să nu fie nevoiţi să plece la muncă peste hotare, unde, deşi mulţi au studii superioare, sunt umiliţi şi fac munca de jos", a spus Uliana Bideac.

Unei alte tinere nu i s-a permis să voteze din cauza că nu avea paşaport, document necesar la exprimarea opţiunii electorale peste hotare, ci doar buletinul de identitate. "Sunt absolut indiferenţi faţă de cetăţenii aflaţi în străinătate care s-au prezentat la vot", spune Lilia Voronin, de 32 de ani, precizând că nu este rudă cu liderul comunist cu acelaşi nume.

O cetăţeană a Republicii Moldova, venită la vot cu câteva minute înainte de închiderea urnelor, s-a declarat bucuroasă că a reuşit să voteze, fie şi pe foi albe. Ea a afirmat că, dacă i s-ar fi interzis acest drept, nu s-ar fi lăsat bătută aşa uşor.

"Am votat pentru un viitor mai bun. Ţara a stagnat, cetăţenii nu au unde câştiga un ban, nici pentru mâncare, dar nici pentru a-şi face paşaport. Eu nu am nimic împotrivă să locuiesc în Republica Moldova, dar am venit în Rusia ca să pot supravieţui. Cum se va ameliora situaţia, mă voi întoarce", a declarat Elena Lazăr, de 39 de ani.

Pe teritoriul Rusiei au fost deschise cinci secţii de votare: la Moscova, Sankt Petersburg, Kaliningrad şi în localităţile Mojaisk şi Domodedovo. La secţia din Moscova, au votat peste 3.000 de persoane, dublu faţă de alegerile parlamentare din 29 iulie 2009, când pe teritoriul Rusiei a fost deschisă o singură secţie, la care s-au prezentat 1.413 cetăţeni moldoveni, a declarat, pentru Agerpres, consulul Veaceslav Vîlcu. "Votul a decurs fără probleme", a spus diplomatul.

Verifica ultimele date referitor la Alegerile parlamentare din Republica Moldova din 28 noiembrie 2010:

Rezultate exit-pollsi Rezultate preliminare si finale.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.