Peste 1 000 de călușari vor dansa în același timp pentru a intra în Cartea Recordurilor

Peste 1 000 de călușari, participanți la Concursul Național al copiilor “Călușul românesc”, ce va avea loc în luna iunie la Slatina, vor dansa călușul în același timp, în încercarea de a intra în Cartea Recordurilor, scrie Agerpres.

Peste 1.000 de călușari din județul Olt și din alte județe pregătesc aceleași figuri călușerești pentru a juca acest dans minunat, la Slatina, în seara de 7 iunie. Vor fi prezenți la momentul cu care vrem să intrăm în Cartea Recordurilor, atât călușari copii cât și adulți“,a spus directorul Palatului copiilor Slatina, Iliuță Brăileanu.

Potrivit lui, cei mai mulți vor avea costume de călușari, iar cei care nu vor avea costum complet vor purta cel puțin câteva elemente ale costumului călușeresc.

El a adăugat că momentul de căluș prin care se va încerca stabilirea unui record va avea loc pe bulevardul AI Cuza, în centrul municipiului Slatina, în zona sediilor Consiliului Județean și Prefecturii Olt.

Călușul este o tradiție care se păstrează încă în județul Olt și a intrat în patrimoniul cultural imaterial al UNESCO. De Rusalii, o ceată formată din 7, 9 sau 11 călușari colindă ulițele satului și joacă în curțile localnicilor.

Costumele călușarilor sunt albe, împodobite cu bete colorate, batiste cusute în casă, iar pălăriile au mărgele și panglici colorate. Cea mai importantă recuzită a călușarilor este steagul, o prăjină lungă de patru-cinci metri, în vârful căreia se leagă plante (usturoi, pelin — n.r.) și un prosop cusut, în care se pune sare. Steagul se poartă de călușari tot timpul jocului.

Municipiul Slatina a intrat în Cartea Recordurilor în 2006, cu cea mai mare Horă a Unirii, cu peste 11.000 de participanți.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.