Pentru a alege conştient, la Vişniovca s-a dezbătut în aer liber

Spre deosebire de scrutinul local, interesul pentru alegerile parlamentare în satul Vişniovca, raionul Cantemir, nu e atât de sporit. Totuşi, la dezbaterile electorale organizate, luni, în această localitate de către Asociaţia Cetăţenilor cu Iniţiativă, au venit mai mulţi locuitori ai satului. Dezbaterile au avut loc în cadrul proiectului „Alege conştient!”, iniţiat de Fundaţia Friedrich Ebert, şi s-au desfăşurat în aer liber, Casa de cultură fiind închisă. Asta chiar dacă, conform art. 47 din Codul Electoral, autorităţile publice locale sunt obligate să asigure astfel de întâlniri.

Luni dimineaţă, am găsit Casa de cultură din Vişniovca închisă, „păzită” de mai multe postere roşii. În pofida acestui fapt, moderatorii dezbaterii, Sofia Ursul de la Asociaţia Cetăţenilor cu Iniţiativă şi expertul independent, Dorian Furtună, de la …, au decis ca evenimentul să aibă loc, chiar şi în aer liber. Aşa cum într-un sat din Moldova o veste se răspândeşte foarte repede, la club, cum îi spun localnicii, s-au adunat vreo 60 de oameni. Din păcate, nici reprezentanţii partidelor politice nu s-au înghesuit să ia parte la dezbateri – au participat doar delegaţi din partea PD (Eleonora Starciuc), AMN (Ion Hâncu), UCM (Alexei Busuioc) şi PLDM (Ion Balan).

În jurul orei 13.00 a apărut, ca din senin, primarul comunist al localităţii, Andrei Pâslari. Vădit iritat, el a cerut explicaţii cu privire la acţiunea cetăţenească, acuzându-i pe organizatori şi partidele participante că au încălcat demersul semnat de ei înşişi, în care era indicat că dezbaterea va avea loc la ora 14.00. Totodată, consilierul local Dumitru Tiron şi reprezentantul PLDM, Valeriu Avram, l-au învinuit pe Pâslari de încălcarea legislaţiei, inclusiv de faptul că a refuzat, de două ori, să le semneze demersul. „Ştiind că avem programate dezbateri, primarul a convocat, la ora 14.00, consiliul local pe două chestiuni ne-arzătoare. De aceea, noi am decis să organizăm evenimentul puţin mai devreme”, ne-a spus Dumitru Tiron.

În ciuda acestui incident, dezbaterea electorală a continuat. După ce fiecare candidat şi-a prezentat mesajul electoral, alegătorii au avut posibilitatea să pună întrebări celor care le promit „o viaţă mai bună”. Oamenii ne-au spus că nu puteau să rateze această ocazie, deoarece e ultima săptămână când mai sunt în postura de alegători. „După 5 aprilie vom fi iarăşi simpli plătitori de impozite”, s-a auzit o voce. Înainte de toate, sătenii au dorit să afle de unde vor lua partidele bani pentru salariile pe care le promit, cum vor întoarce sumele mari împrumutate din Occident şi cum pot fi folosiţi cei 50 de lei, oferiţi ca indemnizaţie pentru un copil. Totodată, ei au vrut să ştie de unde au partidele bani pentru campania electorală şi cui îi trebuie, într-o ţară atât de mică, atâtea formaţiuni politice?.. Candidaţii au încercat să fie cât mai convingători – dacă le-a reuşit, vor afla în chiar seara de 5 aprilie -, dar răspunsurile lor aveau un îndemn comun, şi anume, acela de a participa la alegerile de duminică şi de a debarca comuniştii de la conducerea ţării.

Am întrebat mai mulţi localnici dacă au decis cu cine să voteze duminică. Doar câţiva ştiu cu cine să voteze – ceilalţi se mai gândesc. Majoritatea mi-au spus că vor hotărî pe ultima sută de metri, poate chiar în cabina de vot. Indiferent ce vor hotărî însă, graţie acestor dezbateri, votul de la Vişniovca va fi unul informat şi conştient. Şi vor fi mai puţini cei care-şi vor irosi votul prin neparticipare…

Anterior, la Vişniovca au avut loc trei seminare de instruire electorală. Cetăţenilor li s-a distribuit informaţie simplă, dar utilă pentru un vot conştient – ce este parlamentul, câţi deputaţi are, care sunt atribuţiile lor etc. Menţionăm că proiectul „Alege conştient” face parte dintr-un program de educaţie civică, promovat de Fundaţia Friedrich Ebert, şi s-a desfăşurat în 12 localităţi ale R. Moldova.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.