Pe banii noștri: Cine nu a primit decorație? Ridicați mâna!

Săptămâna asta a început cu Igor Dodon, care l-a decorat pe fostul interlop „kitaeț”. A continuat cu o campanie electorală în care atât Maia Sandu, cât și Igor Dodon au depus semnăturile la CEC pentru a fi înregistrați. Un profesor și-a cerut scuze de la pensionari pentru că i-ar fi numit „idioți”, în timp ce era la școală. Scuze din alte părți, despre alte comportamente incorecte la școală, cum ar fi tăieri de panglici sau prezență în clase fără mască nu au fost. Mai așteptăm. 

Luni, 21 septembrie 

Președintele Igor Dodon a început săptămâna printr-un pas excelent de îmbunătățire a relațiilor Moldovei cu China. Dodon l-a decorat pe omul de afaceri Mihail Aizin, care în anii ‘90 era cunoscut, potrivit presei, ca lider al unui grup criminal organizat. Porecla acestuia este „kitaeț”. Cel mai șocant lucru nu este reacția președinției (ca de obicei, nu am știut nimic, nu am văzut nimic, o să investigăm, dar eu nu am avut nimic cu asta, asta consilierii), ci altceva. În același articol de presă se scria că fratele lui Aizin îl cheamă Oleg, iar porecla acestuia este „Mao”.  

Candidatul PPDA, Andrei Năstase, vine și el cu o promisiune revoluționară, după ce săptămâna trecută rivala lui de pe flancul drept, Maia Sandu, a făcut o declarație similară. Este vorba despre (tobele, vă rog)… pensii! Această mișcare revoluționară nu are absolut nicio legătură cu faptul că în toate sondajele pensiile și salariile sunt în topul principalelor probleme enumerate de cetățeni. Am putea spune că acest discurs din partea acestor doi candidați de dreapta este aproape școlăresc și prea bazat pe o metodologie politică banală, dar nu o s-o zicem. Din păcate, am putut doar s-o scriem, pentru că acesta este un newsletter, nu un podcast. 

Marți, 22 septembrie

Europarlamentarii Siegfried Mureșan, Andrius Kubilius și Andrzej Halicki s-au arătat îngrijorați de modul în care sunt organizate alegerile prezidențiale din Moldova. Aceștia s-au referit la mai multe schimbări făcute de CEC în legătură cu finanțarea partidelor și au dat vina pe PSRM, care ar fi stat în spatele acestor mișcări. În replică, reprezentanții PSRM au spus că nu este clar la ce anume se referă europarlamentarii. Este o reacție clasică, pentru că cel mai probabil mesajul europarlamentarilor a fost scris în română, iar cei din PSRM au răspuns în „limba de stat”, limbă similară cu cea „natală” și „a mamei”. 

Miercuri, 23 septembrie  

Primarul capitalei, Ion Ceban, a declarat că în sistemul judecătoresc pute. Asta după ce un judecător a interzis „Apă-Canal Chișinău” să deconecteze un agent economic de la canalizare, din cauza că acesta nu ar întruni condițiile necesare de pre-epurare pentru a nu provoca mirosul urât din oraș. Decizia a fost luată de un judecător pe nume Roman Pascari. Acesta a fost numit recent, în luna august, judecător pe viață, de către Igor Dodon. Nu că ar avea legătură una cu alta, dar trebuie să încercăm să înțelegem care este, de fapt, sursa principală a putorii cu care ne confruntăm deja de mulți ani. 

Candidata PAS, Maia Sandu, a depus semnăturile la CEC, depunând în total 30 de mii de semnături, de două ori mai mult decât minimul necesar de 15 mii. Semnăturile au fost colectate în cel mai cinstit mod posibil, potrivi celor prezenți, necesitând minim 30 de mii de contacte dintre un colector și semnatar, în perioada când în Moldova crește numărul de cazuri de COVID. Totodată, pentru a depune acele 30 de mii de semnături la CEC, a fost nevoie de câteva zeci de persoane care au scandat în fața instituției, întrucât cutia cu semnături este foarte grea și era necesară adunarea acelor oameni în mijloc de pandemie. Amintim că virusul COVID-19 nu afectează niciodată liderii și protestatarii opoziției, deoarece virusul știe că trebuie de luptat pentru o cauză bună și luptă împotriva fraudării alegerilor.   

Joi, 24 septembrie 

Candidatul la funcția de președinte, Renato Usatîi, a descoperit cât a cheltuit Dodon pentru sejurul său de la un sanatoriu din Moscova. Într-un live pe Facebook, primarul de la Bălți, care are atribuții serioase de administrare a principalului oraș din țară după Chișinău, a rezervat din numele deputatului neafiliat, Eugeniu Nichiforciuc, o cameră la sanatoriu pe o săptămână. Totul ar costa, potrivit conversației dintre Usatîi și femeia de la recepția sanatoriului, 100 de mii de lei. Cel puțin asta e o mișcare mai bună și mai fresh din punct de vedere al strategiei electorale decât o conferință de presă și promisiunea că „vom ridica pensiile”. 

Două sondaje de opinie au fost făcute publice și arată un singur lucru – în turul II la alegerile prezidențiale se vor duela Maia Sandu și Igor Dodon, din nou, ca acum 4 ani. Dacă poți conta pe un lucru din partea moldovenilor – acesta e lipsa dorinței de schimbare, inclusiv a candidaților. Partea plină a paharului – dacă învinge Igor Dodon, cel puțin știm sigur că la următoarele alegeri nu-i vom mai vedea numele pe listă. Asta, desigur, dacă respectăm prevederile actuale ale Constituției. 

Vineri, 25 septembrie

Punct final în cel mai mare scandal politic al săptămânii. Totul a început de la un video lansat pe un canal anonim de telegram, unde o „figură politică” spune ceva controversat. Imediat, o rețea întreagă de site-uri și portaluri aproape anonime se apucă de făcut știri. Știrile sunt distribuite de figuri publice pe paginile lor de Facebook. Imediat, prim-ministrul reacționează dur și cere sancționarea persoanei implicate în video, deoarece a făcut ceva nepermis la o școală. Persoana implicată în tot acest scandal politic nu este un deputat fără mască, care a tăiat o panglică ținută de doi copii, într-o toaletă dintr-o școală, alături de două persoane fără mască și ele. Persoana este un profesor de educație fizică, tehnologică și de geografie (asta spune mult despre existența suficientă a cadrelor didactice în sistemul educațional) și a comis marele păcat de a numi pensionarii idioți și de a îndemna tinerii să participe la vot. În principiu, a fost un mesaj identic cu spotul electoral cu Valera și Sioma. Profesorul și-a cerut scuze, deși „infracțiunea” nu a avut loc pe teritoriul școlii. Deputatul nu și-a cerut scuze. Președintele, care a vizitat o școală pe timp de pandemie tot nu și-a cerut scuze. 1-0 pentru profesor.  

Între timp, în Moldova

Joi în Chișinău a avut loc un incendiu în care a ars clădirea Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici”. Între timp, spațiul public s-a umplut de mesaje în susținerea artiștilor, promisiuni de reconstrucții rapide, declarații de dragoste dedicate clădirii, instituției și domeniului culturii. 

Salariul mediu lunar pentru cei care activează în domeniul artei este în continuare printre cele mai mici din țară, potrivit Biroului Național de Statistică. 

Scrie despre politică într-un mod unic în Moldova - neserios, serios! Nu-i prea scapă nimic din actualitate și știe să o explice pe limba tuturor.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.