Pavel Filip: Încurajez moldovenii să vorbească cu prietenii lor britanici pentru un vot pro-rămânere în UE

Premierul Pavel Filip încurajează moldovenii să discute cu prietenii lor britanici pentru un vot pro-rămânere în UE la referendumul de pe 23 iunie. Potrivit premierului, Moldova doreşte să adere în viitor la Uniunea Europeană, iar UE nu poate fi cu adevărat completă fără prietenii noştri britanici.

“Marea Britanie ne sprijină prin programe diverse precum Fondul pentru Bună Guvernare, e important să îi fim şi noi alături, în proiectul european”, a scris premierul pe pagina sa de Facebook. Mai mult, în  mesajul său, Pavel Filip susține că pe 23 iunie are loc un vot important atât pentru Marea Britanie cât şi pentru Uniunea Europeană

“Pe 23 iunie are loc un vot important atât pentru Marea Britanie cât şi pentru Uniunea Europeană. Ce vor alege, într-un final, dincolo de sondaje, cetăţenii britanici este opţiunea lor suverană. Noi, însă, ca moldoveni, trebuie sa ne gândim la soluţia optimă pentru Uniunea Europeană şi pentru cetăţenii noştri din Marea Britanie, unii dintre ei având şi cetăţenie britanică. Atât economic cât şi politic este optim dacă Marea Britanie rămâne în UE, Uniunea rămânând astfel una puternică.

Ne dorim ca Moldova să adere în viitor la Uniunea Europeană, Uniune care nu poate fi cu adevărat completă fără prietenii noştri britanici. Marea Britanie ne sprijină prin programe diverse precum Fondul pentru Bună Guvernare, e important să îi fim şi noi alături, în proiectul european. Încurajez aşadar cetăţenii noştri să vorbească cu prietenii lor britanici pentru un vot pro-rămânere în UE pe 23 iunie”.’, se arată în mesajulpremierului.

Reamintim că Marea Britanie va organiza pe 23 iunie referendumul privind apartenenţa la Uniunea Europeană. Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord este membru UE, timp în care s-a remarcat ca fiind unul dintre statele puternice ale comunității.

În plus, și-a păstrat unele avantaje, precum posibilitatea de a refuza eliminarea controalelor la frontiere sau moneda unică europeană.

Cu toate acestea, britanicii nu au fost de acord cu mai multe aspecte economice sau cu modul în care au fost aplicate anumite decizii la nivel comunitar, mai ales în ceea ce privește migrația forței de muncă, iar euroscepticii au început să devină tot mai populari.

Pe acest fond, în ianuarie 2013, premierul David Cameron a tranformat posibilitatea organizării unui referendum care să decisă viitorul Marii Britanii în interiorul Uniunii într-o promisiune electorală.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.