PAS solicită abrogarea legii cetățeniei „prin investiții”. Maia Sandu: „Reprezintă o bombă nucleară pentru prezentul și viitorul țări”

PAS a solicitat astăzi, în mod repetat, stoparea punerii în aplicare a așa-numitei legi a cetățeniei „prin investiții” întrucât, potrivit formațiunii, generează riscuri majore pentru securitatea statului și siguranța cetățenilor. Cei de la  PAS susțin că legea este contrară obligațiilor asumate de Republica Moldova prin Acordul de Asociere, de aceea formațiunea  va informa partenerii externi – UE și FMI – despre riscurile iminente ale punerii în aplicare a acesteia.

„Solicităm abrogarea legii cetățeniei „prin investiții” având în vedere că reprezintă o bombă nucleară pentru prezentul și viitorul țări”, a declarat Maia Sandu la o conferință de presă.

Potrivit ei, cumpărătorii de cetățenie a RM, cu siguranță, nu vor fi cetățeni ai UE pentru că aceștia nu au niciun motiv să investească într-o economie măcinată de corupție.

Drept urmare, există riscul ca cetățenia Republicii Moldova să fie acordată persoanelor cu trecut dubios implicate în afaceri murdare din Federația Rusă, din țările asiatice, africane sau America latină, celor implicați în ”Spălătoria rusească” sau care se află pe lista sancțiunilor SUA sau UE, și utilizată pentru legalizarea banilor din ”Furtul Miliardului”.

„Rămân alte două categorii de beneficiari, în primul rând oameni de afaceri din Federația Rusă, din țări asiatice, africane sau din america latină. A doua categorie de persoane care ar putea beneficia de această lege sunt însuși cetățeni din R. Moldova, care de exemplu au participat la furtul miliardului prin persoane străine interpuse și acum vor să aducă în țară bani murdari, după care să cumpere apartamente, alte imobile, hârtii de valoare de stat, astfel curățându-și banii”, a spus lidera PAS.

Sergiu Litvinenco, unul din fruntașii PAS, a explicat că recent, la 31 mai, Parlamentul a adoptat în lectură finală modificări la legea cetățeniei „prin investiții”. Conform acestora, numele și prenumele persoanelor care vor deveni cetățeni ai Republicii Moldova va fi secretizat (numele și prenumele persoanelor respective nu va mai fi publicat în Monitorul Oficial odată cu decretul de acordare a cetățeniei).

De asemenea, potrivit noilor amendamente, este exclusă limitarea la 5 mii a cetățeniilor astfel acordate (limita de 5 mii va fi aplicată doar pentru solicitanții principali, nu și pentru membrii familiilor lor).

„Excluderea limitei numărului de cetățenii poate conduce la aceea că ne vom putea pomeni cu zeci de mii de străini în Republica Moldova, fapt care, conform mai multor experți în domeniu, ar fi în măsură să pună sub semnul întrebării existența în continuare a regimului liberalizat de vize cu UE”, au explicat cei de la PAS.

Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al PDM, Vitalie Gamurari., a declarat pentru Radio Chișinău că dacă se vor găsi persoane care vor dori să investească în Republica Moldova în schimbul cetățeniei statului nostru, „asta ar trebui doar să ne bucure”.

„Asta înseamnă că cetățenia moldovenească costă ceva și persoanele în cauză au încredere în autoritățile de la Chișinău și în regimul de la Chișinău. Astfel, acceptând să vină cu anumite investiții. Existând o practică internațională pe care am preluat-o. Nu văd nicio problemă în cazul dat, evident că politicienii vor interpreta diferit”, a opinat Vitalie Gămurari.

Prin modificările Parlamentului, străinii vor putea să obțină cetățenia Republicii Moldova în schimbul unor investiții, dacă vor contribui cu cel puțin 100 de mii de euro în Fondul de dezvoltare durabilă sau vor investi 250 de mii de euro, în domenii de dezvoltare strategică.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.