Politică
Partidul Liberal cere Procuraturii Generale şi SIS-ului să examineze acţiunile lui Igor Dodon

Partidul Liberal a lansat astăzi un apel către toate forțele politice democratice din Republica Moldova, ambasadele acreditate la Chișinău să condamne acțiunile “antistatale, anti-europene, românofobe și penale ale președintelui Igor Dodon”. Aceasta după ce şeful statului a participat pe 19 august la Comrat la evenimente consacrate așa numitei ”republici Găgăuze”.
De asemenea, PL cere Procuraturii Generale și Serviciului de Informație și Securitate să se autosesizeze pe marginea acestui caz, și a altor cazuri “arhicunoscute, în care Igor Dodon a sfidat Constituția Republicii Moldova”.
“Prin aceste acțiuni, Dodon încurajează și promovează separatismul etnic în sudul republicii, legitimează abuzurile comise de administrația de la Comrat în raport cu Constituția și legile Republicii Moldova”, se arată într-o declaraţie de protest a formaţiunii.
Partidul Liberal a precizat că celebrarea de către Igor Dodon la Comrat, alături de alți oficiali moldoveni a datei de 19 august 1990, “reprezintă o sfidare la adresa caracterului Suveran, Unitar și Indivizibil al Statului Republica Moldova ce poate fi ușor catalogată ca ”trădare de patrie”, din partea primului om în stat”.
De asemenea, Partidul Liberal condamnă declarațiile președintelui Igor Dodon, prin care a afirmat că, ” găgăuzii au fost printre primii care s-a pronunțat împotriva cursului unionist al autorităților de la Chișinău”, dar și declarația că ”poporul Găgăuziei s-a expus clar pentru aderarea Moldovei la Uniunea economică Rusia-Belarus”.
“Prin aceste declarații și acțiuni, Igor Dodon, care ar trebui să reprezinte toți cetățenii Republicii Moldova, pune în pericol relațiile statului nostru cu Uniunea Europeană, știrbește imaginea Republicii Moldova în lume, aduce grave atingeri Constituției și altor Legi, pune în pericol securitatea cetățenilor, prin inflamarea unor teme periculoase ca ”separatismul etnic”“, se mai arată în declaraţia PL.
PL a cerut Parlamentului de la Chișinău să creeze neîntârziat, o comisie specială, care să investigheze toate cazurile de încălcare a Constituției și abuzurile comise de Igor Dodon în calitate de președinte al Republicii Moldova.
Precizăm că preşedintele Igor Dodon a participat pe 19 august la controversatele festivități dedicate zilei proclamării așa-numitei republici Găgăuzia. Într-o postare pe Facebook, Igor Dodon a menționat că Găgăuzia ”a fost printre primii care s-a pronunțat împotriva cursului unionist al autorităților de la Chișinău”.
“În dezvoltarea sa, Găgăuzia a parcurs o cale lungă și dificilă. A fost printre primii care s-a pronunțat împotriva cursului unionist al autorităților de la Chișinău. Tot Găgăuzia a fost printre primii care s-a declarat pentru statalitatea moldovenească, pentru necesitatea studierii în școli a limbii moldovenești și a istoriei Moldovei. Poporul Găgăuziei s-a expus clar pentru aderarea Moldovei la Uniunea economică Rusia-Belarus”, a scris Igor Dodon.
Alegeri
Candidatul Partidului Liberal în circumscripția nr. 16, Ungheni s-a retras din cursa electorală

Alexandru Brînză, candidatul Partidului Liberal în Circumscripția nr. 16 Ungheni s-a retras din cursa electorală pentru un fotoliu în Parlament, anunță Expresul.md.
„În baza cererii depuse de mine, ieri, printr-o hotărâre de judecată, am fost retras din cursa electorală în circumscripția numărul 16 Ungheni.
A fost o decizie asumată pe care am luat-o din considerentul că actualul scrutin este unul dintre cele mai murdare de interese obscure”, a arătat fostul candidat..
Alexandru Brînză a menționat că în calitate de vicepreședinte al raionului Ungheni a realizat mai multe proiecte, având drept obiectiv permanent realizarea proiectelor transfrontaliere, semnarea acordurilor de înfrățire cu localitățile de peste Prut, a declarațiilor de Unire.
„Mi-am apreciat șansele ca să trag o singură concluzie: mă retrag în favoarea candidatului care va promova în Parlamentul de la Chișinău aceste proiecte. Voi pune personal umărul pentru a le materializa spre binele oamenilor”, a mai spus el.
Cine sunt candidații în circumscripția nr.16 și portretele acestora, aflați AICI.
Politică
Va fi creată Celula pentru asigurarea bunei desfășurări a alegerilor parlamentare

Premierul Pavel Filip a dispus astăzi crearea Celulei pentru asigurarea bunei desfășurări a alegerilor parlamentare din 24 februarie, a anunțat Guvernul. De notat că premierul este candidat în circumscripția nr.20, Strășeni.
Celula va funcționa începând cu deschiderea secțiilor de votare și până la prezentarea rezultatelor finale ale scrutinului și va asigura implicarea instituțiilor vizate pentru eliminarea eventualelor deficiențe.
Din componența acesteia fac parte persoane cu funcții de decizie din mai multe instituții ale statului: Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Justiției, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Procuratura Generală, Serviciul de Informații și Securitate, Serviciul Protecție și Pază de Stat, Agenția Servicii Publice, Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică.
De asemenea, a fost instituită linia fierbinte pentru apeluri 022 250888, 022 255063, unde cetățenii vor putea semnala situațiile care periclitează buna desfășurare a scrutinului.
Comisia Electorală Centrală are un Centru de apel pentru alegerile parlamentare și referendumul republican consultativ, cu numărul unic de telefon 022 880101, la care alegătorii pot afla răspunsuri la întrebările legate de procedurile de vot.
Alegeri
Alegerile din 24 februarie vor fi monitorizate de 4188 de observatori acreditați de CEC

CEC a anunțat că alegerile din 24 februarie vor fi monitorizate de 4188 de observatori acreditați. Aceasta după ce Comisia Electorală Centrală (CEC) a acreditat astăzi ultimii observatori pentru monitorizarea alegerilor parlamentare și referendumul republican consultativ.
În acest fel, scrutinele de duminică vor fi monitorizate de 3412 observatori naţionali din partea a 20 de organizaţii, dintre care 170 vor monitoriza desfăşurarea procesului electoral în secţiile de votare constituite în afara ţării.
De asemenea, CEC a acreditat 776 de observatori internaţionali din partea a 58 de instituții internaţionale, după cum urmează:
35 persoane – din partea a 17 autorităţi electorale;
146 persoane – din partea a 9 organizaţii non-guvernamentale din 7 țări;
110 persoane – din partea a 20 misiuni diplomatice acreditate în Republica Moldova;
485 persoane – din partea a 12 instituții internaţionale guvernamentale, printre care Biroul OSCE pentru Instituţii Democratice şi Drepturile Omului (OSCE/BIDDO), Adunarea Parlamentară a OSCE, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, Parlamentul European, Delegația Uniunii Europene, Comunitatea Statelor Independente (CSI).