Partidul Democrat: Congres pentru Reformă sau schimbare de direcție?/ OPINIE

Partidul Democrat din Moldova, de ceva vreme încoace tot trâmbițează despre congresul care va avea loc la Teatrul de Operă și Balet, congres care trebuie să fie un punct de cotitură pentru istoria partidului. Liderul PDM anunța că la acest congres vor fi demarate mai multe reforme care va da posibilitatea PDM-ului să crească la următoarele alegeri. Până la moment, ceea ce au reușit să reformeze democrații este Teatrul de Operă și Balet pe care l-au făcut albastru la exterior aproape în totalitate. Prim-vicepreședintele parlamentului, Vlad Plahotniuc, tot el și vice președinte al formațiunii sus menționate a fost desemnat responsabil de reforma din PDM, dar până la acest moment nimeni din afara partidului nu știe ce vor însemna aceste reforme. Cu toate că liderul partidului, Marian Lupu, spune că acest congres va fi al unui partid european, liderii democrați se contrazic, prin simplul motiv că partidele europene propun marelui public spre discuție intențiile de reformă pe care vor să le promoveze.

Necesitatea reformelor

De la instalarea la guvernare a democraților în cadrul Alianței pentru Integrare Europeană, în septembrie 2009 și până în prezent raitingul acestui partid nu s-a prea schimbat cu excepția unor mici oscilații. Alegerile locale, mai ales cele din municipiul Chișinău au demonstrat că PDM este într-o ușoară cădere cu toate că aceasta este întreruptă uneori de unele urcușuri, dar și acestea destul de modeste. În plus PDM a fost unul dintre cele mai atacate partide din actuala configurație de guvernare, dar și din tot spectrul parlamentar, datorită aceluiași personaj, Vlad Plahotniuc, cât și datorită faptului că acest partid nu a reușit să obțină fotoliul de președinte, atât de mult râvnit de ei.

Congresul

În cadrul congresului, pe lângă rapoartele de dare de seamă a staffu-lui de conducere privind activitatea partidului, cu siguranță că vor fi propuse și câteva rezoluții sau decizii ale formațiunii. Una dintre ele cu siguranță va fi inițierea procedurii de modificare a codului electoral și trecerea de la sistemul actual, proporțional la unul uninominal. În ceea ce privește configurația conducerii PDM, atunci aceasta nu se va schimba esențial, Marian Lupu va rămâne în fruntea formațiunii, cu toate că mai mulți politicieni afirmă că acest loc este ochit de adjunctul acestuia, Vlad Plahotniuc. Acesta ar fi un pas greșit pentru democrați, deoarece cu toate că nu au obținut fotoliul de șef al statului, Marian Lupu rămâne locomotiva PDM. Chiar dacă Vlad Plahotniuc este promovat la maxim și investește mulți bani în partid, acesta nu va reuși să atingă scorul șefului său de partid. Printre vicepreședinți sau prim-vice președinți ar putea apărea tânărul, dar și foarte energicul deputat Adrian Candu, tot el și fin al aceluiași Vlad Plahotniuc.

Schimbarea poziției pe eșicherul politic

Șeful reformei democrate, Vlad Plahotniuc anunța că PDM va opta pentru un areal mai mare de electorat pe segmentul de stânga. Era o intenție logică, deoarece pe parcursul a câtorva electorale din ultimii 3 ani, de pe eșicherul de dreapta pentru PD nu a prea votat nimeni, de aceea acest partid trebuie să-și vadă obiectivul mai mult pe stânga moderată, nu cea extremistă unde se află PCRM, partid ai cărui votanți extremiști sunt devotați. Această reorientare ar putea aduce PDM-ului argumente de ce nu sunt promovate cu insistență reformele împinse de liberal democrați în ceea ce privește monopolurile, deoarece partidele de stânga optează pentru un control mai riguros din partea statului asupra proprietății. În plus, problemele din cadrul PCRM a dus la împărțirea acestui segment politic, ceea ce permite democraților să acapareze unele procente electorale de pe stânga. În ceea ce privește orientarea externă, cu toate că Partidul Democrat face parte din AIE și are declarat obiectivul „intergrarea europeană”, acesta încearcă să balanseze între vest și est, promovând conceptul politicii moderate de echilibru cu parteneriat strategic spre est.
 

De Constantin Uzdriş

Opiniile exprimate în prezentul articol aparțin autorului și nu reflectă în mod necesar poziția portalului Moldova.ORG

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.