Parlamentul a adoptat un set de legi privind reformarea CSJ

Astăzi, 5 iulie, parlamentul a adoptat în lectură finală, un set de proiecte de modificare a legislației cu privire la organizarea și funcționarea sistemului judecătoresc, precum Legea privind selectarea, avansarea în carieră și evaluarea performanțelor judecătorilor.

Astfel judecătorii eliberați din funcție pentru un șir de încălcări disciplinare nu vor mai putea pretinde la pensie în condiții privilegiate, anunță serviciul de presă al Ministerului Justiției.

De asemenea, Legea prevede noi reguli privind distribuirea posturilor de judecători în instanțele din țară, care vor fi repartizate de către Consiliul Superior al Magistraturii.

Potrivit noilor reglementări, numărul judecătorilor la Curţii Supreme de Justiţie (CSJ) va fi redus la 33, în același timp fiind majorat numărul asistenților. Fiecare magistrat de la CSJ va beneficia de suportul a câte trei asistenți.

În primii doi ani de la data intrării în vigoare a acestei legi, toți judecătorii vor fi supuși acestei proceduri de evaluare. În aceeași ordine de idei, a fost prevăzută reformarea instituției imunității judecătorilor, care le va fi retrasă automat în cazul unor bănuieli de acte de corupție, dar și măsuri de consolidare, cum ar fi introducerea funcțiilor de administrator al instanțelor judiciare și cea de asistent judiciar.

Printre factorii care au determinat elaborarea acestui pachet de inițiative legislative se numără nivelul scăzut al încrederii cetățenilor în justiție, bănuielile quasi-generalizate de corupție ce planează asupra acestui sistem sau imunitatea absolută care îi scutește pe judecători de orice răspundere

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.