Ostrovski despre “romanizarea” romanilor

Contracararea fenomenul "romanizarii" in Republica Moldova trebuie sa se faca si printr-un set de mecanisme existente in acordurile care vor reglementa conflictul din Transnistria, a declarat joi, 29 mai 2008, la Tiraspol Aleksei Ostrovski, presedintele Comitetului pentru relatiile cu CSI din Duma de Stat a Federatiei Ruse.

Ostrovski a spus, in cadrul unei intalniri pe care a avut-o cu deputatii din Sovietul Suprem de la Tiraspol ca “mult discutatul fenomen al romanizarii, care preocupa locuitorii Transnistriei, ingrijoreaza intr-o masura importanta si conducerea Republicii Moldova, dar si cea a Federatiei Ruse, relateaza NewsIn.

Din acest motiv, in setul de acorduri pentru o viitoare reglementare a conflictului transnistrean, ar putea fi prevazute mecanisme de contracarare a acestui proces", a declarat deputatul rus Aleksei Ostrovski, presedintele Comitetului pentru relatiile cu CSI si cu diaspora din Duma de Stat (camera inferioara a Parlamentului rus).

Ostrovski a precizat ca autoritatile de la Chisinau ar putea accepta o ridicare a statutului limbii ruse in viitorul stat reunificat, care in prezent este oficial recunoscuta ca limba de comunicare interetnica, ceea ce inseamna ca i s-ar putea conferi statutul de limba de stat.

Oficialul le-a vorbit deputatilor transnistreni despre unele aspecte ale intalnirii pe care a avut-o la Chisinau cu presedintele Vladimir Voronin.

Potrivit deputatului rus, conducerea Republicii Moldova este gata sa stabileasca relatii federative cu Transnistria si sa acorde drept de veto Tiraspolului in sfere-cheie precum securitatea nationala, apararea, politica externa, chestiuni legate de neutralitate si aderarea la diverse organizatii politice, militare sau economice. //Ziare.com

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.