O navă sub pavilion Republica Moldova, reţinută într-un port tunisian. La bord sunt 20 de marinari români

O navă sub pavilion Republica Moldova este reţinută într-un port tunisian în urma unui litigiu comercial. La bordul navei se află douăzeci de marinari români care reclamă condiţii de viaţă şi de muncă precare şi spun că sunt neplătiţi din luna iulie. Potrivit Mediafax, Ministerul Afacerilor Externe de la Bucureşti urmăreşte îndeaproape situaţia.

Potrivit sursei citate, nava Asirat este reţinută în portul Gabes din Tunisia, iar cei 20 de navigatori români care se află pe o navă au solicitat sprijinul Ambasadei României la Tunis.

Aceştia sunt neplătiţi din luna iulie 2015 şi acuză condiţiile de muncă şi viaţă precare de la bordul navei, iar unii dintre marinari spun că au diverse probleme de sănătate – boli de piele, de rinichi, de inimă şi de stomac.

Nava este înregistrată în registrul naval al Republicii Moldova, având ca proprietar o companie din Liberia, şi a fost arestată în urma unui litigiu comercial. Pentru soluţionarea situaţiei marinarilor români, ministerul de Externe de la Bucureşti ”este în legătură cu autorităţile române competente şi cu agenţia de crewing care a intermediat angajarea celor 20 de navigatori”.

Sindicatul Liber al Navigatorilor face apel către toţi navigatorii români şi la agenţiile de crewing din România să evite furnizarea de personal navigant pe această navă deoarece condiţiile de la bord nu respectă convenţia MLC 2006.

Moldova.ORG precizează că Republica Moldova are o ieşire la mare de numai 400 de metri, prin Dunăre, dar se poate lăuda cu o adevărată flotă maritimă. După destrămarea Uniunii Sovietice țara noastră nu a moștenit nicio navă, însă în prezent a ajuns să aibă aproximativ 470 de vase, care circulă sub pavilionul R.Moldova. La acest capitol stăm în unele cazuri mai bine decât unele ţări din bazinul Mării Negre.

Experții în domeniu susțin că străinii aleg drapelul țării noastre pentru că plătesc taxe mai mici la înregistrarea ambarcațiunilor și pot evita cheltuielile suplimentare atunci când decid să se despartă de corăbii și să le vândă la fier vechi.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.