Negocieri esuate. Regimul de la Tiraspol marioneta a Rusiei

Reprezentantii Chisinaului, Tiraspolului, mediatorilor conflictului transnistrean (OSCE, Rusia si Ucraina), precum si cei ai observatorilor procesului de negocieri (Uniunea Europeana si SUA) nu au reusit, in cadrul negocierilor de joi si vineri, de la Tiraspol si, respectiv, Chisinau, sa ajunga la intelegeri operative asupra unor pasi concreti in vederea solutionarii conflictului transnistrean.

Dupa doua zile de discutii, care s-au incheiat aproape de miezul noptii de vineri, seful Misiunii OSCE, William Hill, imputernicit de ceilalti participanti la negocieri sa vorbeasca in fata presei, si-a inceput discursul cu expresia “ce vedem – aceea avem”. El a subliniat ca nu este multumit de rezultatele negocierilor, dar a precizat ca, totusi, ele sunt “mai bune decat nimic’. “Negocierile au fost foarte complicate. Ne-a fost foarte greu sa obtinem pozitii comune si consens in problemele discutate. Si de aceasta data a fost imposibil sa se ajunga la un acord asupra unor pasi concreti la capitolul evacuarii arsenalului rusesc din Transnistria”, a specificat Hill.

Intrebat daca partile au cazut de acord sa desfasoare alegeri libere si corecte in Transnistria, el a raspuns ca “ar fi mai corect sa se spuna ca s-a ajuns la intelegerea principiala de a examina problema respectiva, deoarece o intelegere concreta si operativa in acest sens nu a fost obtinuta”. “Ne-am inteles ca Misiunea OSCE in Moldova va elabora proiectul mandatului misiunii internationale de evaluare a situatiei din Transnistria si recomandarile pentru desfasurarea alegerilor libere si democratice in sovietul suprem al Transnistriei, in contextul initiativei presedintelui ucrainean, si va prezenta acest proiect in cadrul urmatoarei runde de negocieri”, a precizat Hill.

Totodata, sursa citata a subliniat ca OSCE va elabora si proiectul mandatului unei misiuni de monitorizare a intreprinderilor din complexul industrial-militar din regiunea transnistreana, care va stabili conditiile activitatii acestuia si care va fi prezentat pana la 20 ianuarie 2006. Referindu-se la discutiile pe marginea situatiei din zona de securitate, Hill a spus ca acestea au rapit cel mai mult timp in cadrul negocierilor. “A fost accentuata necesitatea normalizarii situatiei si au fost facute recomandari partilor sa intreprinda masuri in scopul realizarii, pana la 20 ianuarie, a propunerilor OSCE in acest sens. Propunerile constau in crearea unui grup de lucru, care sa formuleze solutii pentru problemele existente”, a mentionat el.

Republica Moldova a prezentat in cadrul rundei de negocieri informatia privind armamentul si unitatile militare, iar Transnistria a prezentat o scrisoare in care se continea o informatie succinta privind cantitatea armamentului si efectivul trupelor. In context, participantii la negocieri au facut un apel catre Federatia Rusa de a-i acorda Transnistriei “ajutor metodic’ la pregatirea, pana la 25 ianuarie a anului 2006, a informatiei privind unitatile militare.

Intrebat daca a fost examinata propunerea presedintelui rus, Vladimir Putin, si presedintelui ucrainean, Victor Iuscenko, de a transforma actuala operatiune de pacificare intr-o misiune de mentinere a pacii sub egida OSCE, dar abia dupa reglementarea conflictului transnistrean, Hill a raspuns afirmativ, subliniind ca “discutiile nu au dus la obtinerea unei intelegeri”. “Participantii la discutii nu s-au putut intelege in privinta termenelor de trimitere de catre OSCE a acestei misiuni. Au fost expuse pareri diferite si discutiile vor continua”, a precizat el.

Referindu-se la pozitia OSCE in acest sens, seful Misiunii OSCE la Chisinau a spus ca aceasta a fost exprimata inca de presedintia olandeza a organizatiei, acum mai bine de doi ani, si ca ea ramane neschimbata, constand in transformarea operatiunii de pacificare intr-una multinationala, sub mandatul OSCE.

Intrebat daca reprezentantii Rusiei au prezentat un plan propriu de reglementare a conflictului transnistrean, dupa cum afirma, vineri, presa ruseasca, Hill a raspuns negativ.

Urmatoarea runda de negocieri a conflictului transnistrean a fost fixata pentru zilele de 26 si 27 ianuarie, urmand ca, in prima jumatate a anului viitor, negocierile sa se desfasoare lunar.

Solicitat sa comenteze rezultatele negocierilor de joi si vineri, politologul Oazu Nantoi a subliniat ca nulitatea acestora putea fi anticipata. “Suntem martorii unor confruntari in spatiul ex-sovietic. Pe de o parte, Rusia doreste sa-si mentina rolul de monopolist, iar pe de alta, eforturile Uniunii Europene si ale SUA dau roade. Spre regret, tabloul de interese pe care le reprezinta participantii la negocieri in formatul “5 plus 2” a ramas neschimbat.”A ramas o formula nociva a procesului de negocieri, cand, pe de o parte, Federatia Rusa foloseste regimul de la Tiraspol in calitate de marioneta pentru a-si atinge scopurile, iar pe de alta, Occidentul inca nu doreste schimbarea acestei paradigme, evident gresite, in conditiile in care Chisinaul nu indrazneste s-o schimbe, de exemplu, prin retragerea unilaterala a semnaturii sale de sub planul Primakov”, a mentionat el.

In opinia sursei citate, “aceasta formula, in care participa aceiasi actori cu aceleasi interese, iar prezenta UE si SUA este pur simbolica, nu poate aduce la niste rezultate spectaculoase”. “Schimbari vor putea fi obtine doar in urma modificarii contextului geopolitic, cand Federatia Rusa va fi nevoita sa recunoasca niste realitati geopolitice noi. Atat timp cat Republica Moldova accepta ca marioneta ruseasca Igor Smirnov sa stea la masa de negocieri, nu putem miza pe atingerea unui progres substantial”, a conchis Nantoi. // Romanian Global News

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.