NATO se declara dispusa sa acorde sprijin politic Moldovei in probleme de securitate nationala

NATO este dispusa sa acorde sprijin politic Republicii Moldova in solutionarea problemelor cu care se confrunta si in atingerea obiectivelor ce vizeaza consolidarea securitatii nationale, se arata intr-un comunicat al serviciului de presa al Ministerului Afacerilor Externe si Integrarii Europene, difuzat dupa sedinta Comitetului Politic NATO la nivel inalt in formatul "26 + Moldova".

La reuniune Chisinaul a prezentat Planului Individual de Actiuni al Parteneriatului (IPAP), elaborat de autoritatile moldovenesti si transmis NATO la 7 decembrie 2005. Cele patru capitole ale documentului vizeaza evolutia situatiei social-politice din tara si prioritatile guvernarii privind reforma in diverse domenii, inclusiv reformarea sectorului de securitate si aparare al tarii.

Totodata, delegatiile tarilor aliate au reiterat ca ratificarea tratatului FACE adaptat va fi posibila doar dupa retragarea trupelor si munitiilor Federatiei Ruse de pe teritoriul Republicii Moldova, conform angajamentelor asumate in 1999 la summitul OSCE de la Istambul.

Delegatia Moldovei la aceste consultari a fost condusa de catre viceprim-ministrul Andrei Stratan, ministrul Afacerilor Externe si Integrarii Europene, presedintele Comisiei Nationale pentru Elaborarea si Implementarea Planului mentionat. Din componenta delegatiei moldovenesti au mai facut parte Ion Morei, secretarul Consiliului Suprem de Securitate, Ion Coropcean, viceministrul Apararii, Seful Marelui Stat Major si ambasadorul Victor Gaiciuc, seful misiunii Republicii Moldova pe linga NATO. Delegatia Aliantei Nord-Atlantice a fost condusa de catre ambasadorul Martin Erdmann, Secretar General-adjunct NATO pentru afaceri politice si politica de securitate.

Potrivit sursei citate, Comitetul Politic a apreciat inalt calitatea Documentului de prezentare a IPAP. Planul de actiuni urmeaza a fi elaborat pina la 1 martie 2006. // BASA-Press

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.