Misterul drapelelor

De Mariana RAŢĂ

Deşi, în timp, apar mai multe detalii referitoare la arborarea drapelelor UE, circumstanţele înălţării drapelului României rămân necunoscute

Prim-vicepreşedintele Legislativului, Vladimir Ţurcan, a fost cel care a dat indicaţii să fie arborat drapelul Uniunii Europene pe Parlament în ziua de 7 aprilie. Cel puţin aşa reiese dintr-o înregistrare video de care a făcut rost JURNAL TV. Din imaginile surprinse cu un telefon mobil se vede clar cum, în timpul protestelor din 7 aprilie, Ţurcan, numit mai târziu preşedinte al Comisiei naţionale de investigare a evenimentelor din 7 aprilie, dă indicaţii unor tineri să urce pe Parlament şi să arboreze drapelul UE. În pofida celor filmate, politicianul susţine că nu a dat niciun fel de indicaţii tinerilor, acceptând propunerea lor doar pentru a linişti protestatarii. Acelaşi lucru îl afirmă şi Dragoş Musteaţă, unul dintre tinerii care a arborat drapelul UE pe clădirea Parlamentului. Iar Alianţa Moldova Noastră, ca urmare a imaginilor apărute pe JURNAL TV, a cerut Procuraturii Generale anchetarea lui Vladimir Ţurcan în cazul organizării actelor de vandalism din 7 aprilie.

Imagini şoc!

Din imaginile video plasate pe JURNAL TV se vede clar cum Vladimir Ţurcan, aşezat la masa din holul de la etajul doi al Parlamentului, împreună cu alţi încă cinci indivizi discută despre modul în care ar trebui arborat pe Legislativ drapelul Uniunii Europene. „Ei trebuie să vadă asta: aţi declarat, v-aţi urcat şi aţi instalat”, spune pe un ton hotărât Ţurcan, adresându-se unor tineri, unul dintre care e Dragoş Musteaţă, băiatul care împreună cu un camarad de-al său a reuşit să ajungă atât pe acoperişul Parlamentului, cât şi pe acoperişul Preşedinţiei şi să arboreze acolo drapele ale Uniunii Europene. Îndată după aceste cuvinte, Dragoş se ridică de pe scaun şi pleacă. Din păcate, şi înregistrarea video realizată de şeful Biroului Europa Liberă-Chişinău, Vasile Botnaru, se sfârşeşte în acest moment.

„Am fost chemat la Procuratură”

Solicitat de JURNAL, Botnaru ne-a mărturist că nu a reuşit să audă mai multe din acea discuţie. „Reuşisem să intru în Parlament, trecând de cordonul de poliţişti şi de cel de combatanţi care m-au recunoscut şi mi-au permis să trec. În interior am început să filmez, când am ajuns la etajul doi, am văzut acel grup care discuta într-un colţ. M-am apropiat sfios de ei pentru că nu ştiam dacă am voie să filmez. Ceea ce am reuşit să aud şi să înregistrez sunt acele cuvinte rostite de Ţurcan”, ne-a spus Botnaru, explicând că nu s-a referit până acum la aceste imagini pentru că consideră că a surprins atunci un episod prea scurt, neconcludent. Potrivit lui, la masă alături de Ţurcan se aflau mai mulţi combatanţi. Unuia dintre aceştia Botnaru i-a solicitat un interviu mai târziu şi el a declarat atunci că au negociat cu Ţurcan arborarea drapelului UE pe Parlament. Şeful Biroului Europa Liberă-Chişinău susţine că, acum o lună, Vladimir Ţurcan i-a cerut această înregistrare video, spunând că este foarte importantă pentru el pentru că e o probă că acele negocieri au avut loc. Acum, când imaginile video au ajuns în presă, Botnaru speră că procuratura va încerca să clarifice evenimentele de atunci. Cel puţin, el a fost chemat la Procuratură astăzi în legătură cu acele înregistrări.

Concluzia lui Ţurcan

Pentru a elucida cele întâmplate în acel moment, JURNAL l-a contactat pe Dragoş Musteaţă. Deşi nu înţelege cum a fost posibil ca cineva să filmeze acea discuţie, tânărul ne-a declarat că imaginile plasate de JURNAL TV reprezintă doar un fragment din înregistrare. „Nu înţeleg cum a reuşit cineva să filmeze pentru că acolo erau doar poliţişti, dar pot să vă asigur că aceasta nu a fost toată discuţia”, ne-a spus băiatul, încercând să ne convingă că nu Ţurcanu, ci ei au venit cu ideea de a arbora drapelul UE pe Parlament. Dragoş susţine că vorbele spuse de politicianul comunist au fost o concluzie a celor discutate. „După ce ne-a ascultat cerinţele, domnul Ţurcan le-a repetat pentru a se convinge că a înţeles totul corect”, ne-a spus el. (Vedeţi alăturat un interviu cu Dragoş Musteaţă, în care tânărul explică cele întâmplate pe 7 aprilie – n.r.).

Pentru a calma spiritele?

Şi Vladimir Ţurcan neagă că ar fi dat indicaţii tinerilor să urce pe Parlament. „Ei au venit la mine cu această propunere, iar eu am acceptat-o cu condiţia ca protestatarii să se retragă cu cel puţin 50 de metri de la clădire pentru a evita posibilele jertfe care ar fi putut apărea. Condiţia mea a fost ca pe Parlament să urce un reprezentant din partea protestatarilor, unul din administraţia clădirii şi unul din paza de stat”, a declarat Ţurcan, accentuând că intenţia sa a fost doar de a calma spiritele. Cu toate acestea, din câte s-a văzut ulterior, spiritele nu s-au calmat, Parlamentul a fost prădat iar apoi incendiat, iar pe acoperiş au ajuns nu trei persoane, ci cel puţin cinci (vezi poza alăturată – n.r.).

Câteva nedumeriri

Dacă declaraţiile lui Ţurcan sunt sincere şi el cu adevărat a permis arborarea drapelului UE pe Parlament pentru a calma spiritele, ne întrebăm de ce un oficial atât de important a crezut că doi copii care nici pe departe nu aveau cum controla miile de protestatari dezorganizaţi aflaţi în faţa clădirii vor putea să îi convingă să renunţe la violenţe şi să se retragă? Şi de când reprezentanţii unei puteri negociază cu nişte vandali? Provoacă nedumeri şi faptul că deşi tinerii nu s-au ţinut de cuvânt (să urce pe clădire numai unul), iar după arborarea drapelului UE violenţele au continuat, Dragoş Musteaţă şi amicul său Ion Galaţchi au fost lăsaţi în pace, în timp ce alţi tineri, mulţi dintre care nici nu au participat la proteste au fost bătuţi cu cruzime în comisariatele de poliţie din capitală.

AMN cere anchetarea lui Ţurcan

Imaginile plasate pe site-ul JURNAL TV nu au fost trecute cu vederea de opoziţie. Ca urmare a acestor înregistrări video, Alianţa „Moldova Noastră” (AMN) i-a sesizat vineri pe procurorul general Valeriu Gurbulea şi pe directorul Serviciului de Informare şi Securitate, Artur Reşetnicov, cerând anchetarea lui Vladimir Ţurcan, în cazul organizării actelor de vandalism din 7 aprilie 2009. AMN solicită ca pe numele lui Ţurcan să fie deschis un dosar penal în cadrul căruia oficialul comunist să fie cercetat pentru chemări la răsturnare sau schimbare prin violenţă a orânduirii constituţionale în R. Moldova. „Insinuările despre implicarea opoziţiei într-o pretinsă tentativă de lovitură de stat, şi aşa lipsite de argumente, se destramă definitiv odată cu dovezile implicării lui Ţurcan în evenimentele din acea zi. Iar sesizările depuse de AMN vor arăta şi atitudinea faţă de aceste evenimente a Procuraturii Generale şi a Serviciului de Informaţii şi Securitate a Statului”, se arată într-un comunicat al AMN.

Procuratura a respins cererea AMN

Solicitat de JURNAL, procurorul general Valeriu Gurbulea ne-a declarat că imaginile video de pe JURNAL TV nu pot constitui temei pentru începerea unei urmăriri penale. „Vreau să vă anunţ că domnul Ţurcan a fost una dintre primele persoane audiate de procuratură în calitate de martor pentru elucidarea evenimentelor din 7 aprilie. În declaraţia sa de la procuratură, domnul Ţurcan a relatat despre tratativele pe care le-a purtat cu protestatarii care au cerut arborarea drapelului UE pe Parlament. Dumnealui ne-a anunţat atunci şi despre faptul că la acele negocieri a asistat domnul Botnaru, care a filmat. Deci nu a fost vorba despre nişte discuţii clandestine”, a spus Gurbulea, accentuând că deja s-a stabilit că iniţiativa de arborare a drapelului UE a venit din partea protestatarilor, iar Ţurcan a acceptat-o pentru a linişti masele.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.