Misiunea OSCE in Moldova este ingrijorata de situatia in domeniul audiovizualului

Moldova.ORG — Codul audiovizualului adoptat de catre Parlament in 2006 ofera tarii o excelenta oportunitate pentru realizarea unui real progres pe calea crearii unui audiovizual liber si dinamic. Este regretabil sa observi ca aceasta sansa ar putea fi ratata din cauza unor pasi gresiti in implementarea noii legislatii”, a declarat la 19 februarie, seful Misiunii OSCE in Moldova, Ambasadorul Louis O’Neill.
Declaratia a fost facuta in contextul recentelor evolutii negative in domeniul audiovizualului din Moldova, in special in procesul de reorganizare a institutiilor audiovizuale din Chisinau, radio „Antena C” si „Euro TV” Chisinau, in companii private.

In context, O’Neill a amintit despre declaratia OSCE si a zece misiuni diplomatice acreditate la Chisinau, prin care au indemnat toate partile implicate in reorganizarea celor doua posturi sa gaseasca o solutie ce ar asigura functionarea neintrerupt a acestora.
“Reducere a numarului de emisiuni si buletine de stiri la „Antena C”, precum si modificarea grilei de emisie imediat dupa privatizare, precum si decizia noului proprietar de a demite directorii adjuncti ai postului de radio si de a reduce in mod drastic numarul de jurnalisti arata o desconsiderare a acestor recomandari”, a accentuat O’Neill.

Referindu-se la situatia institutiei nationale a audiovizualului, „Teleradio Moldova”, Ambasadorul O’Neill a declarat ca aceasta nu a facut practic nici un progres pentru a deveni un radiodifuzor public cu adevarat independent dupa formala transformare in august 2004.

In opinia lui, Consiliul supervizor nou ales nu trebuie sa piarda timp in initierea unor schimbari fundamentale si vizibile in modul in care radiodifuzorul reflecta viata publica si politica din tara. Referindu-se la modalitatea de eliberare a frecventelor de catre Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA), O’Neill a subliniat necesitatea unor decizii transparente ce vizeaza orice aspect al acordarii de licente institutiilor audiovizuale.

“Aceasta decizie trebuie sa fie explicata si sa fie sustinuta prin argumente convingatoare pentru a se evita impresia unor necorespunderi de ordin politic sau financiar”, a spus O’Neill. “Eforturile necesare trebuie intreprinse pentru a se evita sistarea emisiei in perioada transmiterii frecventelor, fapt ce duce la privarea populatiei din Moldova de acces la mass-media”, a conchis O’Neill.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.