Mihai Ghimpu: „Încă nu suntem stăpâni la noi acasă!”, într-un interviu pentru presa română

De Cătălina Gromov

Președintele Parlamentului Mihai Ghimpu a acordat un interviu pentru ziarul "Adevarul" (Bucuresti). Preşedintele a povestit despre șansa pe care o avem de a ne reintegra în spațiul european, despre relația actuală a AIE, a făcut prognoze referitor la eventuala revenire la putere a comuniștilor lui Vladimir Voronin și s-a întrebat de ce pînă în ziua de astăzi nu se cunosc adevărații făptași ce au provocat evenimentele dezastruoase din 7 aprilie 2009.

Întrebat de presa de la București de ce vinovații ce au provocat evenimentele de la 7 aprilie 2009 nu au fost trași la răspundere nici pînă în ziua de astăzi, Mihai Ghimpu a răspuns că nu știe care ar fi motivul, deoarece își pune această întrebare zi de zi.
"Regretabil este următorul fapt: comisarii de poliţie care în timpul evenimentelor din aprilie au maltratat tinerii au fost lăsaţi în funcţii, doar că au fost puşi în alte sectoare sau raioane. Am atras atenţia asupra acestui fapt, dar, din păcate, nu s-a întâmplat nimic. Noi ştim că 7 aprilie va fi o temă de campanie importantă, pentru că înţelegem bine frustrările şi dezamăgirile care există din acest punct de vedere. Nu s-a ajuns la niciun rezultat concret în acest an şi pentru că instituţiile direct însărcinate nu şi-au dus misiunea până la capăt. Noi, liberalii, nu am avut „cârma" acestor instituţii nici la Parlament, mă refer la comisiile de resort, şi nici la guvern", a comentat preşedintele.

La întrebarea dacă după alegerile din 28 noiembrie nu se va coagula majoritatea parlamentară necesară desemnării preşedintelui, Mihai Ghimpu a răspuns că aceasta nu va trebui să se întâmple, deoarece trebuie de convins electoratul democrat şi proeuropean că miza principală a alegerilor este tocmai obţinerea unui număr suficient de mandate de către partidele Alianţei pentru Integrare Europeană pentru ca preşedintele să poată fi ales în Parlament. Adică 61! Dacă nu se va întâmpla asta, există formula organizării unui Referendum constituţional prin care să fie adoptată o nouă Constituţie adecvată normelor şi cerinţelor europene. Dacă ar fi fost rezultate îmbucurătoare la referendumul din 5 septembrie, atunci nu ar fi existat tensiune în alianță și nu am fi fost nevoiți să avem alegeri anticipate.

Preşedintele a menționat că AIE s-a despărțit temporar, însă este doar pe durata acestei campanii electorale. Relația dintre membri a rămas una colegială și sunt doar concurenți electorali, dar nu adversari electorali, adevăratul dușman rămâne a fi PCRM. "Eu sper că luciditatea va triumfa la toţi membrii Alianţei şi că toată lumea înţelege asta în acest moment. Şi mai înţelege că niciunul dintre noi, singur, nu va avea majoritatea să guverneze. Aşa cum sper că e clar pentru toată lumea că orice alianţă postelectorală cu comuniştii va fi un dezastru politic nu doar pentru cei care vor face acest pas, dar şi pentru Republica Moldova", a subliniat Ghimpu.

Pentru presă președintele a spus că relația Moldova-România, trebuie să fie cei mai loiali prieteni în parcursul european și mulțumește conducerii României pentru sprijinul acordat după inundaţiile din această vară, pentru creditul nerambursabil de 100 de milioane de euro, pentru bursele acordate tinerilor, pentru cele 30 de automobile donate Poliţiei etc. Aşteptări concrete, de la investitorii români vor fi după 28 noiembrie.

Despre relația cu Federația Rusă a spus că Rusia nu vrea Republica Moldova în spaţiul occidental sau cel puţin nu dă semne concrete pentru asta în acest moment.
"Problema nu este Rusia, ci capacitatea noastră de a gândi şi acţiona ca şi cum noi suntem cei care trebuie să ne decidem soarta. Noi ne-am născut aici, suntem băştinaşi şi majoritari la noi acasă, dar nu ştim să ne comportăm ca atare. Noi trebuie să dobândim conştiinţa de stăpâni, de oameni cu demnitate, cu coloană vertebrală în toate domeniile – economic, civic, lingvistic, social. De acolo vine înţelepciunea şi curajul de a acţiona eficient! Abia atunci ne vom înţelege clar destinul european şi numai atunci vom putea avea cu adevărat un dialog real cu Rusia", a comentat președintele.
La final a fost întrebat care sunt în viziunea sa cele trei realizări ale interimatului în funcția de șef al statului, Mihai Gimpu a răspuns: "Am încercat să inoculez un sentiment de demnitate unei populaţii dominate de comunism, de Voronin şi de propaganda acestuia. În cadrul guvernului AIE, am menţinut situaţia economică sub control, în timp de criză, asigurând şi o creştere sănătoasă care ne dă speranţe pe viitor. Am dus relaţia cu România şi cu UE la cel mai înalt nivel de până acum", a spus șeful statului.
Întrebat dacă intenționează să mai candideze la funcția supremă în stat după alegerile din 28 octombrie, Mihai Ghimpu a răspuns: "Să vedem care va fi atunci configuraţia Parlamentului !"

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.