Marian Lupu: PDM va vota demiterea Guvernului Streleț! 5 motive ale democraților

Liderul PDM, Marian Lupu, a anunțat de la tribuna Parlamentului că formațiunea pe care o conduce va vota moțiunea de cenzură pentru demisia Guvernului Streleț. Potrivit lui, în susţinerea deciziei sale democraţii au cinci argumente.

Vedeţi mai jos argumntele invocate de democraţi:

1. Premierul a fost desemnat să se ocupe de Executiv și de problemele oamenilor, însă de două săptămâni se ocupă doar de partid și îl apără pe Filat.

2. Îi reproșăm premierului Streleț în cel mai direct mod că împreună cu Vlad Filat au stat în spatele Platformei DA, împotriva partidelor din alianță. Ne-au mințit și pe noi și poporul. Acest comportament nu este normal într-o alianță pro-europeană.

3. Premierul dă dovadă că nu înțelege situația din țară. Nu demonstrează capacitatea să facă acțţiuni concrete. A fost ocupat cu deplasări pe ogoarele patriei și în străinătate.

4. Au trecut 100 de zile de guvernare și nu am văzut un plan anticriză. Îl acuzăm pe premier că obstrucționează ancheta BEM. Faptul că a cerut demisia șefului CNA după ce fostul șef de partid a fost reținut demonstrează asta. 

5. Actuala alianță nu are majoritate parlamentară.

Citiţi mai jos discursul preşedintlui PDM:

Partidul Democrat din Moldova a anunţat încă de ieri care este poziţia sa faţă de aflarea în funcţia de premier a domnului Streleţ, am făcut-o transparent, argumentat in cadrul şedinţei alianţei, aşa cum e normal să fie in politica. Nu ne-am ascuns nici după moţiuni depuse de alte partide, nici după cuvinte, nici după platforme sau alte invenţii subterane.

Noi am cerut în modul cel mai politic si procedural posibil ca colegul nostru sa demisioneze din funcţia de prim ministru si ‎i-am exprimat un vot de neîncredere, după ce am analizat comportamentul lui in acesta funcţie.

Acum o sa va prezint câteva argumente legate de modul in care domnul Streleţ a pierdut încrederea noastră politică.‎

Subiectul moţiunii este legat de corupţie. Deşi s-au discutat multe astăzi aici‎ despre posibila lui implicare directă sau indirectă în legătură cu fraudele de la BEM, noi credem că organele de ancheta sunt cele care trebuie să-şi spună cuvântul, iar apoi instanţele judecătoreşti. Politic însă, da, există o problemă de imagine când asupra unui prim ministru planează astfel de acuzaţii, iar el nu este capabil să le combată convingător.

Mai mult, afirma chiar el că a făcut afaceri cu una din firmele acuzate de delapidări de la BEM încă în perioada când această firmă se afla în plin scandal mediatic pe acest subiect, ceea ce indică şi faptul ca lucrurile s-au făcut conştient. Aici sunt şi aspecte morale, dar şi politice, care trebuie avute în vedere când discutăm de postul de prim ministru şi de imaginea Guvernului, inclusiv în afara ţării.

Pentru PDM însă nu acesta este motivul de bază care a declanşat lipsa de credibilitate a premierului. Există şi alte argumente, nu puţine:

Îi reproşăm premierului în modul cel mai direct, argumentat şi deja cu probe, ‎că împreună cu Vlad Filat au stat ân spatele unora dintre acţiunile de protest organizate de platforma DA împotriva partidelor din alianţă. Ne-au minţit şi pe noi, au minţit şi societatea, i-au minţit pe protestatari, au minţit partenerii de dezvoltare. Eram în drept să denunţăm acordul alianţei imediat ce am aflat acest lucru, însă am preferat să-i avertizam pe colegii noștri sa iasă din acest joc murdar.

Acest comportament nu este normal într-o alianţă pro europeană, într-o relaţie de parteneriat. Ne-am aşteptat ca după nenumăratele discuţii ei să renunţe şi să revină în alianţă. Acest lucru nu s-a întâmplat, dimpotrivă, aţi văzut cu toţii cum au continuat deja public acest şantaj cu platforma, fără a se mai ascunde. În aceste condiţii, despre ce fel de încredere mai poate fi vorba? Şi aici nu vorbim de întregul PLDM, pentru că acolo sunt oameni care deşi ştiau ce să întâmplă, au stat deoparte şi nu au acceptat să fie atraşi în acest război stupid.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.