Locuitorii acestei ţări primesc 150 de litri gratis de carburant pe lună şi apartamente la jumătate de preţ

Locuitorii acestei ţări primesc 150 de litri gratis de carburant pe lună, iar după cinci ani de muncă în instituţiile de stat pot cumpăra un apartament la jumătate de preţ. Totuşi, numărul magazinelor, restaurantelor sau al altor forme de comerţ în această ţară este foarte mic, la ora 11 seara aici totul se închide, preşedintele dând ordin ca populaţia să doarmă la această oră.

Este vorba despre Turkmenistan, care este unul dintre cele mai bogate state în resurse energetice din bazinul Mării Caspice şi din Asia Centrală. Potrivit estimărilor autorităţilor, statul dispune de a cincea rezervă de gaze naturale, ca mărime, din lume, scrie Capital.ro.

Angajaţii care lucrează în sistemul de stat – de fapt peste 95% din totalul angajaţilor – pot obţine însă o serie de facilităţi.

Astfel, după cinci ani de muncă în instituţiile de stat pot cumpăra un apartament la jumătate de preţ şi cu o dobândă de 1% pe an. Statul subvenţionează de asemenea benzina, lumina, apa şi căldura. Astfel, fiecare locuitor cu maşină are 150 de litri gratis în fiecare lună. Orice cantitate în plus este cumpărată cu echivalentul a 0,6 lei pe litru.

Apa este mai scumpă, respectiv circa 10 lei litrul. Apa se găseşte însă greu.

Numărul magazinelor este foarte mic, la fel ca numărul restaurantelor sau al altor forme de comerţ. Mai mult, la ora 11 seara totul se închide în Turkmenistan, preşedintele dând ordin ca populaţia să doarmă la această oră.

În prezent, Turkmenistanul foloseşte calea nordică spre Europa (conducta de gaze, singura funcţională, prin Uzbekistan şi Kazahstan, pe teritoriul Rusiei, Ucrainei). Are acorduri de vânzare a gazelor naturale cu China, Iran, Rusia etc. Exportă anual cca. 6 milioane tone ţiţei brut.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.