“Laudele” şi “cadourile” din partea comuniştilor pentru AIE

De Victoria Ungureanu

Când criza politică bântuie prin ţară, iar politicienii se critică cu orice ocazie, te întrebi: Cât vor dura “laudele” şi “cadourile” sub formă verbală? Republica Moldova are o perioadă bunişoară, de când se află într-o criză politică. Abia în toamnă, urmează să fie organizat referendumul cu privire la modificarea ar.78 din Constituţie, după care organizarea alegerilor prezidenţiale şi parlamentare. Chiar după organizarea acestora, încă nu se ştie dacă criza va lua sfârşit. Astfel, viitorul devine o enigmă, pentru că privind dintr-o parte dialogurile, acuzaţiile şi “aprecierile” atribuite politicienilor reciproc, nu îndrăzneşti şi nu “rişti” să prezici soarta Republicii Moldova, după alegerile din toamnă.

Ultimele declaraţii ale liderului PCRM sunt adresate actualei guvernări:“Pe aceștia din AIE nu-i poți rupe de la conducere ca "jițălu" (vițel – n. red.) de la vacă". De ce să-i rupi dacă au tot dreptul să mai fie la guvernare până la alegerile anticipate? Sau AIE a devenit o “povară” pentru comunişti sau fiind 8 ani la guvenare, acum le este dor de scaunele moi de la tribună…

Actualul preşedinte interimar, Mihai Ghimpu continuă să fie trimis de fostul preşedinte al Republicii Moldova, la medic. Vladimir Voronin de nenumărate ori, în cadrul diferitor conferinţe de prese, a declarat că Ghimpu ar avea 3 operaţii la cap sau că acesta ar avea ceva probleme mentale. De curând, Voronin a declarat că Ghimpu este :"pareni s diagnozom".

Nici premierul Vlad Filat, nu este ignorant de liderul PCRM. Vladimir Voronin continuă să dea vina pe actuala guvernare pentru evenimentele din 7 aprilie, însă de curând a declarat:"Filat a organizat lovitura de stat de la 7 aprilie", dar "nu s-a descoperit până în ziua de azi".

Fostul membru al Partidului Comunist din Moldova, Marian Lupu continuă să fie catalogat de Voronin ca un trădător, iar mai recent, a declarat că Lupu nu merită promovat în nicio funcţie.

Recentele declaraţii au fost “cântate în limba rusă” de liderul PCRM, în vizita sa la Râşcani, unde a avut o întâlnire cu circa 500 de membri de partid. În schimb, să discute actualele probleme ale RM, Voronin a preferat să aducă mai multe argumente, atacuri în “favoarea” actualei conduceri a RM, care “stă ilegal la putere".

La întrebările incomode venite din partea participanţilor la întâlnire, Voronin a răspuns evaziv, cum ar fi: "Dacă mai vorbești, o să vină băieții să te bată" sau "așează-te la loc că o să-ți fure caleasca cu copilul".

Scopul vizitei nu a fost altul, decât convingerea membrilor de partid ca să susţină PCRM-ul în boicotarea referendumului din 5 septembrie, iniţiat de AIE.

Rămâne la îndoieală însă faptul, dacă comuniştii vor reuşi să boicoteze referendumul, deoarece potrivit Barometrului de Opinie Publică, majoritatea cetățenilor susțin alegerea directă a șefului statului. Întrebați "dacă duminica viitoare s-ar organiza un referendum privind modificarea Constituţiei vizavi de modalitatea de alegere a preşedintelui ţării, Dvs. cum aţi vota?", circa 76% au răspuns afirmativ, 11% au pledat ca să fie ales în Parlament, 5% au declarat că nu ar participa la vot, iar alte 8% nu și-au formulat un punct de vedere. Vor reuşi să boicoteze referendumul, doar în cazul în care până în toamnă liderul PCRM, alături de membrii partidului îşi vor pune în practică capacităţile persuasive.

Ce ţine de laude, aprecieri şi cadouri, cred că încă “teatrul politic” va mai avea multe serii. Aşa că fiţi pe fir, tot ce e mai interesant, abia începe.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.