Jimmy Carter în misiune umanitară la Fenian

De Diana Răileanu

Fostul președinte american încearcă să obțină eliberarea unui militant pentru pace.

Fostul preşedinte al Statelor Unite Jimmy Carter se află în Coreea de Nord într-o misiune a cărui scop se presupune că este eliberarea unui activist pentru pace american deţinut de regimul comunist coreean.

Vizita lui Carter a fost ţinută în secret. Oficialii americani au oferit doar foarte puţine detalii despre călătorie, subliniind doar că Jimmy Carter este în Coreea de nord în calitatea sa de politician cu o statură internaţională şi nu ca un reprezentant al guvernului american, care ar încerca să obţină eliberarea activistului Aialonul Gomes Mahli.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Philip Crowley a declarat că nu comentează vizita lui Carter pentru a nu pune în pericol reuşita negocierilor privind eliberarea lui Gomes.

Se crede că încheierea cu succes a discuţiilor ar da un nou impuls relaţiilor tensionate dintre Washington şi Phenian, mai ales după eşecul încercărilor americane de a stopa ambiţiile nucleare ale Coreei de Nord şi după încidentul din primăvară, când se bănuieşte că o torpilă nord-coreană a scufundat un vas sud-corean.

Phenianul a lăsat să se înţeleagă că este dispus să discute eliberarea lui Gomes după ce în luna iulie mass-media a scris că Gomes ar fi vrut să se sinucidă pentru că guvernul Statelor Unite nu ar fi luat nicio măsură pentru a-l elibera.

Philip Crowley a confirmat că s-a discutat cu guvernul Nord Coreean despre Gomes. Americanul a fost arestat acum opt luni, fiind acuzat că a intrat ilegal în Coreea de nord. Ulterior a fost condamnat la opt ani de muncă silnică.

Nu este pentru prima dată când statutul preşedintelui Carter este folosit pentru a domoli tensiunile dintre Washington şi Phenian. Jimmy Carter a mai vizitat Coreea de Nord în anul 1994 pentru a media discuţiile aprinse dintre Washington şi Phenian legate de programul nuclear al Coreei de Nord.

Anul trecut, un alt fost preşedinte american, Bill Clinton a fost într-o misiune umanitară privată la Phenian. Clinton a obţinut atunci eliberarea a două jurnaliste de televiziunea americane care, de asemenea, fuseseră reţinute după ce au trecut graniţa din China în Coreea de nord.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.