Insula pe care locuiește o singură femeie. De ce autoritățile nu vor ca alte persoane să se mai mute aici

Kim Sin-yeol este singura locuitoare de pe insula Dokdo, o insulă îndelung disputată de Japonia și Coreea de Sud. Femeia s-a mutat pe insulă în 1991, alături de soțul ei. Ani de zile, cei doi au fost singurii rezidenți permanenți ai insulei, unde mai ajungeau periodic turiști, operatori ai farului sau polițiști. De când soțul ei a murit, Kim a rămas singura locuitoare de pe insulă, relatează CNN.

Insula Sokdo este administrată de guvernul de la Seul și se află în Marea de Est, potrivit Coreei de Sud. Însă Japonia numește insula Takeshima și susține că este înconjurată de apele Mării Japoniei. Adeseori se întâmplă ca, din cauza vremii nefavorabile, insula să nu mai poată intra în contact cu restul lumii.

Kim Sin-yeol, originară din insula Jeju, a lucrat ca scafandru până în 2017, când starea ei de sănătate a forțat-o să renunțe la meseria sa de o viață. În octombrie 2018, soțul lui Kim a murit, iar femeia în vârstă de 81 de ani a rămas singura locuitoare de pe insulă. Cu toate acestea, ea spune că nu are de gând să se mute. „Spune că este foarte relaxant să locuiești pe insulă”, a declarat ginerele ei.

Deocamdată, femeia trăiește pe coasta Coreei de Sud, până când va fi gata renovarea casei sale de pe insulă. Însă în aprilie, are de gând să se mute înapoi acasă.

Deși alți coreeni și-au exprimat interesul față de insulă și au vrut să se mute aici, autoritățile nu îi încurajează să facă asta. „Există spațiu doar pentru o singură locuință”, spun oficialii coreeni.

Sursa: Digi24.ro

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.