Înaintea Moldovei! Ucraina trece la judeţe

Peste două luni, Ucraina ar putea trece la judeţe – astfel, vor fi numite actualele raioane. De asemenea, în urma unei reforme teritorial-administrative din statul vecin, judeţele vor constitui regiuni, anunţă postul ucrainean de televiziune TSN.

Pentru realizarea acestei reforme urmează a fi modificată Constituţia Ucrainei, iar o comisie constituţională deja a aprobat modificările respective.

Potrivit presei de la Kiev, reforma teritorial-administrativă constă în descentralizarea şi autonomia financiară a regiunilor. Şi în primul rând autonomia financiară.

Astfel, membrii comisiei constituţionale au convenit că în viitoarele judeţe în afară de consiliile locale,vor fi constituite şi executive locale. Preşedintele Radei Supreme susţine că circa 70 la sută din reforma menţionată este deja elaborată, iar în luna iulie modificările respective vor fi aprobate de forul legislativ de la Kiev.

„Din centru în regiuni, iar din regiuni în judeţe, toate alocaţiile vor merge în jos. Până la 15 iulie noi urmează să votăm această reformă în două lecturi. Două luni ne este suficient ca să elaborăm modificările respective în Parlament”, a declarat speakerul Vladimir Groisman.

De notat că reforma administrativ-teritorială este un subiect intens discutat şi la Chişinău. Astfel, la începutul lunii martie mai mulţi lideri politici locali au declarat că este necesară implementarea unei astfel de reforme şi acordarea unei autonomii financiare mai largi actualelor raioane. Ideea a fost promovată şi susţinută în special de liderul PLDM Vlad Filat şi cel liberal Mihai Ghimpu. Preşedintele PDM Marian Lupu în principiu a susţinut ideea, însă a declarat că realizarea unei astfel de reforme trebuie „realizată treptat şi fără grabă”.

În acelaşi timp, şi experţii locali declară că reforma administrativ-teritorială este una necesară pentru Republica Moldova şi susţin că una din variantele optime ar fi ca în ţara noastră să fie 7-8 unităţi teritoriale.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.