În vizită la Moscova, Natalia Gherman a discutat cu Lavrov și despre muncitorii moldoveni, și despre Transnistria, și despre UE

Guvernele de la Chișinău și Moscova vor semna un set de acorduri bilaterale ce vor reglementa protecția socială a moldovenilor aflați la muncă în Federația Rusă. Acest subiect a constituit unul dintre elementele discuției pe care au purtat-o vineri miniștrii moldovean și cel rus de Externe, Natalia Gherman și Serghei Lavrov.

Natalia Gherman s-a aflat la Moscova într-o vizită de lucru.

Potrivit unui comunicat al Ministerului de Externe de la Chișinău, pe parcursul întrevederii cu ministrul rus de Externe au fost abordate o serie de subiecte prioritare de pe agenda bilaterală, în particular, dezvoltarea dialogului politic, colaborarea în domeniul comercial-economic, în sfera energetică, excluderea restricțiilor din comerţul bilateral, accentul fiind pus pe problematica reluării exporturilor de băuturi alcoolice pe piaţa rusă, precum şi cooperarea în domeniul social-umanitar.

În comunicat se arată că:

[blockquote style=”1″]Un element important al dialogului l-a constituit protecția socială a cetățenilor R. Moldova aflați la muncă în Federaţia Rusă, fiind convenită continuarea discuțiilor la nivel de experți în vederea finalizării şi pregătirii către semnare a unor acorduri bilaterale ce reglementează problematica respectivă.[/blockquote]

Pe lângă problema moldovenilor care muncesc în Rusia, cele două părți au discutat și pe marginea reglementării conflictului transnistrean, „pledând pentru soluţionarea acestuia în baza respectării suveranităţii si integrităţii teritoriale a R. Moldova”. De asemenea, a fost abordată situaţia şcolilor cu predare în limba română în regiunea transnistreană şi asigurarea accesului la terenurile agricole pentru locuitorii din satul Doroţcaia. Ministrul Natalia Gherman a prezentat argumentele care infirmă declaraţiile cu privire la existenţa unor acţiuni de blocare a regiunii transnistrene a R. Moldova.

Fără să ofere niciun detaliu relevant cu privire la conținutul discuțiilor pe marginea măcar vreuneia dintre probleme abordate, Ministerul de Externe adaugă că o atenţie specială a fost acordată și retragerii forţelor militare ruse de pe teritoriul Republicii Moldova.

În contextul procesului de integrare europeană a ţării noastre, partea rusă a fost informată despre intenţiile de a semna în timpul apropiat Acordul de Asociere RM – UE, care include crearea Zonei de Liber Schimb, Aprofundat şi Cuprinzător, convenind asupra organizării unor consultări bilaterale la nivel de experţi în acest domeniu.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.