Idei gratis: o propunere pentru candidații care vor fotoliul de primar al Chișinăului

Alegerile se apropie, candidații se înmulțesc precum ciupercile după ploaie, iar numărul promisiunilor îl va întrece pe cel al stelelor din cer. Însă oricât de multe și grandioase nu ar fi aceste promisiuni, diversitatea lor lasă de dorit. Cuvintele sunt frumoase, cifrele sunt mari, dar lipsește concretețea, carnea, culoarea.

Așa că, dragi candidați, vin cu o propunere. Avem mulți oameni buni și talentați în Chișinău, oameni cărora le pasă și chiar vor să facă lucruri bune pentru orașul în care trăiesc. Dar nu au bani, relații, influență și alte resurse necesare pentru a face aceste lucruri frumoase la care se pricep. Așa că, stimați vreau-să-fiu-primar-i, luați-i sub aripa voastră și folosiți-i pentru a câștiga voturi. Nu spun că ar trebui să le dați un loc pe listă, știu că locurile sunt împărțite, care pe merit, care pe bani.

Găsiți acești oameni, vorbiți cu ei, luați-le ideea și folosiți-o în campania electorală. Pe lângă promisiunile clasice, veniți cu vreo două proiecte reale, concrete, mici, dar vii. Găsiți niște tineri arhitecți care să facă un proiect bun, un proiect în care să se simtă elanul tineresc, inovația, creativitatea, carea să dea un suflu nou măcar unui colțișor cât de mic al orașului.

Poate fi renovarea unui scuar. Cehov este primul, dar nu trebuie să fie ultimul. Alegeți unul, faceți un proiect și spuneți o dată concretă: în primul an de mandat, pe lângă, multe alte lucruri, voi face ca scuarul sau piața cutare să arate așa [imagini cu proiectul].

Sau o stradă pietonală, de data asta ca lumea. Diordița, de bine, de rău, s-a făcut, există. Sunt lecții de învățat și greșeli de evitat. Următoarea stradă pietonală poate fi mai bună și tu, edil aspirant, poți fi cel care s-o facă.

Pot fi diverse alte proiecte inovatoare, precum mini-orășelul subteran. Și nu trebuie să vă chinuiți voi să veniți cu astfel de idei. Le au alții. Le-au făcut alții prin alte părți deja. Și nu trebuie să faceți tot orașul să fie așa. Dar veniți măcar cu vreo 2-3 astfel de proiecte fiecare. Mici, dar concrete și realizabile, frumoase și, ceea ce vă interesează cel mai mult, vizibile.

Ele pot fi pentru programul vostru electoral, dacă vreți, cireașa de pe tort sau bijuteria din coroană. Nimeni nu mai speră într-un primar că să modernizeze orașul de-a-ntregul, dar dacă puteți arăta cum veți face asta bucătă cu bucată, poate lumea va spera și va visa din nou. Și asta înseamnă voturi pentru voi, dacă altceva nu vă motivează.

Și repet: nu este un lucru greu. Aveți cu toții organizații de tineret și tineri specialiști în partide sau în echipa voastră. Și ei au idei. Folosiți-le. Sau acceptați un parteneriat temporar cu vreun ONG sau grup de inițiativă: oferiți-le resursele necesare pentru a implementa proiectele lor urbanistice și ei vă vor oferi roadele acestor proiecte, capital de imagine, dacă vreți.

Încă nu-i târziu, stimați candidați.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.