"Hora schimbarii" la Bruxelles

Ora schimbării la faţă a Basarabiei a sosit!

Basarabenii stabiliţi în Belgia au încins "Hora Schimbării" în faţa Bursei de la Bruxelles, duminică, 22 martie 2009. Cu participarea a peste 150 de manifestanţi, hora a fost variată, ba ca la Cahul, ba ca la Edineţ şi Donduşeni, fiecare venind cu specificul jocului din regiunea sa, dar cu un gând unic, cel de a face parte din cercul virtuos al schimbării în R. Moldova.

Participanţii au agitat lozinci de încurajare a votului la 5 aprilie, atât în Moldova cât şi peste hotare, la ambasade şi secţii consulare. "Votaţi schimbarea!", dar şi "Moldova – fără comunişti", "Jos hoţii!", "Jos PCRM", scandau participanţii entuziaşti şi mulţumiţi că, în sfârşit, pot striga în public, şi chiar în plin centrul Europei, dezgustul lor faţă de situaţia actuală din Moldova şi determinarea lor de a vota corect şi, mai mult ca toate, de a vota anticomunist.

Acţiunea de la Bruxelles a fost una de protest, dar şi de informare, întrucât majoritatea expatriaţilor se simţeau pierduţi printre avalanşa de partide şi candidaţi independenţi. De aceea, scopul acţiunii "Hora schimbării" a fost, de asemenea, de a distribui pliante cuprinzând informaţii privind cele mai fiabile partide de opoziţie. Participanţii au avut, de asemenea, şansa de a se informa din ziarele "Jurnal de Chişinău" şi "Timpul".

Ion Chirilov, unul din participanţii activi la manifestaţie, mi-a mărturisit că "Telefonul schimbării" a sunat neobosit la toţi prietenii emigraţi în alte ţări din Europa, şi anume în Italia, Portugalia, Spania, Irlanda, Marea Britanie, Statele Unite şi Canada, dar nu numai. Formula care merge bine este pentru Ion Chirilov cea a reţelei comunitare "Odnoklasniki", prin care a reuşit să transmită mesajul tuturor colegilor de facultate şi prietenilor împrăştiaţi prin lume, dar şi celor din Moldova.

După această acţiune de informare din inima Bruxelles-ului, cred că toate cărţile sunt acum în mâinile participanţilor: ziare imparţiale, programe electorale variate şi complete, itinerarul spre Ambasada Republicii Moldova la Bruxelles şi, cel mai important, responsabilitatea – individuală şi cea a familiilor care primesc bani lunar din Europa – de a vota schimbarea politică.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.