Guvernul RM şi Banca Mondială – un proiect pentru Moldova

 De Luminiţa Gusina

Guvernul Republicii Moldova a încheiat negocierile cu Banca Mondială, în legătură cu proiectul „Managementul dezastrelor şi riscurilor climatice în Moldova”.

Obiectivul Proiectului este atenuarea vulnerabilităţii ţării la pericolele climaterice. Pentru a atinge scopul propus este necesar să fie consolidate sectoarele: monitorizarea vremii şi avertizarea din timp cu privire la riscurile vremii; gestionarea şi coordonarea răspunsului la dezastrele naturale şi antropogene; susţinerea cetăţenilor, în special a fermierilor în conştientizarea şi adaptarea la variabilitatea climei.

Proiectul este structurat pe trei părţi importante: întărirea capacităţilor de prognozare a condiţiilor meteorologice aspre, pregătirea corespunzătoare pentru situaţiile de calamităţi naturale şi iniţierea adaptării la schimbările de climă în agricultură.

Victor Bodiu, ministrul de Stat consideră că respectivul proiect este deosebit de important pentru Republica Moldova şi că poate contribui la ameliorarea situaţiei dificile din domeniul vizat. „Proiectul este şi o expresie a colaborării eficiente pe care Republica Moldova o are cu Banca Mondială, un partener sincer şi de nădejde al ţării noastre”, a declarat ministrul de Stat.

Melanie Marlett, manager de ţară al Băncii Mondiale pentru Republica Moldova, a specificat: „Seceta din 2007, inundaţiile din 2008 şi cele din acest an confirmă necesitatea imperativă a unor acţiuni în vederea diminuării impactului calamităţilor naturale asupra oamenilor şi Economiei Moldovei. Ne bucură faptul că Guvernul acordă o atenţie deosebită acestui domeniu. Banca Mondială este dispusă să echipeze ţara în vederea unei mai bune pregătiri şi a unui răspuns mai eficient în faţa calamităţilor naturale, inclusiv prin consolidarea capacităţii naţionale de prognozare a stării vremii”.

Pentru desfăşurarea programului vor fi alocate 10 milioane dolari SUA de către Asociaţia Internaţională de Dezvoltare (IDA).

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.