Găgăuzia își alege bașcanul. Portretele candidaților: acuzat de furtul activelor, separatist, a amenințat membrii CEC cu SIDA

PE SCURT

Mâine, Găgăuzia își alege bașcanul. Secțiile vor fi deschise de la 7 dimineața până la 21:00. Cine sunt candidații și cum s-au făcut remarcați de-a lungul timpului, cititți mai jos.

PE LUNG

Potrivit Comisiei Electorale Centrale a Găgăuziei, pentru funcția de bașcan candidează 5 persoane. Toți candidații sunt independenți.

Irina Vlah

Irina Vlah este născută pe 26 februarie 1974. De profesie este juristă. A fost bașcana Găgăuziei. Sloganul Irinei Vlah este „Ne mândrim cu Găgăuzia!”. Aceasta candidează independent. Totuși, ea este susținută de președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, și Partidul Socialiștilor din Republica Moldova. Irina Vlah a fost deputată în parlament din 2005 pe listele PCRM. Din 2014, a părăsit fracțiunea și se declară independentă. La sfârșitul lunii aprilie, Irina Vlah a avut un eveniment major în care s-a lăudat cu realizările pe parcursul celor 4 ani în fruntea Găgăuziei. Reporterii Nokta care au făcut un reportaj de la eveniment, au remarcat că, de fapt, evenimentul a fost de lansare în campania electorală. De asemenea, Vlah nu a menționat contribuția consistentă a Uniunii Europene în Găgăuzia, ci a accentuat „ajutorul Rusiei și Turciei”.

Serghei Cimpoieș

Serghei Cimpoieș este născut pe 18 octombrie 1966. Este deputat al Adunării Populare a Găgăuziei din 2016. De profesie este manager. Este director a SRL-ului „Basarabia-Agroexport”. Cimpoieș s-a făcut remarcat atunci când a propus ca la alegerile din Legislativul Găgăuz să nu poată participa partidele înregistrate la Chişinău. De asemenea, în 2014, potrivit moldovacurată.md, a fost acuzat de preluarea unor active ale partenerului de afaceri, jefuindul-l de peste 25 de milioane de lei.

Ivan Burgudji

Ivan Burgudji este născut pe 30 ianuarie 1953 și de profesie este jurist. Este membru al Executivului găgăuz și al Adunării Populare a UTA Găgăuzia și consilierul Irinei Vlah pe probleme juridice. De asemenea, acesta este în relații bune cu Igor Dodon. Potrivit jurnalistului de investigație de la Ziarul Timpul, Pavel Păduraru, Burgudji este „un părinte al separatismului”, fiind printre cei care au contribuit la separarea și autonomia Găgăuziei. În 2000, a fost numit șef al Direcției protocol și asigurare juridică a Adunării Populare Găgăuze (APG) și reprezentant al autonomiei în Transnistria pe probleme de cultură. Potrivit lui Pavel Păduraru, această funcție a lui Burgudji în stânga Nistrului era, cel mai probabil, o făcătură sub care el îşi îndeplinea obligaţiunile de persoană de încredere a liderului de la Tiraspol Igor Smirnov și a fostului șef al KGB-ului din regiune Vladimir Antiufeev.

În 2002 el ar fi organizat aducerea armamentuli din Transnistria în Găgăuzia pentru împiedicarea desfășurării unui plebiscit din Găgăuzia. A fost reținut, însă ulterior amnistiat. De asemenea, el a fost condamnat în 2007 la 12 ani de închisoare pentru utilizarea banilor publici în interese personale. Cu toate acestea, peste un an a fost eliberat.

Programul de guvernare al lui Ivan Burgudji, îl puteți citi AICI.

Dmitrii Manol

Dmitrii Manol este născut pe 1 noiembrie 1969 și este jurist. Candidează independent, chiar dacă este președintele Organizației Municipale Comrat a Partidului Democrat din Moldova. Manol este și director al filialei Moldtelecom din Comrat. Este consilier municipal al Comratului din partea PDM. În 2017, acesta a fost acuzat de locuitorii Comratului și prins de “Su-Canal” cu utilizarea apei “cu ocolirea contorului” și ulterior amendat, potrivit gagauzinfo. De asemenea, candidatul a fost prins, în perioada campaniei electorale, beat la volan de către polițiști. Numele lui Manol a apărut într-o investigație RISE „Fabrica de voturi în Găgăuzia”.  Reporterii au identificat că, cu câteva zile înainte de turul doi al alegerii Adunării Populare Găgăuze din 2016, în casa mamei lui Dmitrii Manol au fost „adăugați” încă 9 oameni care ulterior s-au prezentat la vot.

Vasilii Aladov (eliminat pe 29 iunie din cursă)

Vasilii Aladov este născut pe 4 septembrie 1979 și este economist și jurist. Este directorul „Aladov Agro”. Aladov nu a fost înscris deodată în cursa electorală din cauza unor nereguli în lista de semnături. Ulterior, Vasilii a publicat pe o rețea socială un video în care el înjură membrii Comisiei Electorale Centrale Găgăuzia. „Vă asigur că vor sfârși rău. Rudele lor se vor îmbolnăvi de SIDA, boli cu transmitere sexuală incurabile”, i-a amenințat candidatul. CEC Găgăuzia a sesizat poliția în urma acelor declarații. 

Potrivit directorului Centrului Piligrim-Demo, Mihail Sirkeli, resursele administrative sunt utilizate din plin în camapania electorală şi asta îi îngrijorează foarte mult. Potrivit expertului, mass-media locală nu reflectă echilibrat campania electorală. Există probleme ce ţin de examinarea plângerilor în instanţe”, a declarat Mihail Sirkeli.

Pentru desfăşurarea alegerilor au fost tipărite 107 499 de buletine de vot. Cele mai multe buletine de vot sunt în limba rusă – de 101 669.

Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.