Connect with us

Publicat

pe

PE SCURT

Mâine, Găgăuzia își alege bașcanul. Secțiile vor fi deschise de la 7 dimineața până la 21:00. Cine sunt candidații și cum s-au făcut remarcați de-a lungul timpului, cititți mai jos.

PE LUNG

Potrivit Comisiei Electorale Centrale a Găgăuziei, pentru funcția de bașcan candidează 5 persoane. Toți candidații sunt independenți.

Irina Vlah

Irina Vlah este născută pe 26 februarie 1974. De profesie este juristă. A fost bașcana Găgăuziei. Sloganul Irinei Vlah este „Ne mândrim cu Găgăuzia!”. Aceasta candidează independent. Totuși, ea este susținută de președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, și Partidul Socialiștilor din Republica Moldova. Irina Vlah a fost deputată în parlament din 2005 pe listele PCRM. Din 2014, a părăsit fracțiunea și se declară independentă. La sfârșitul lunii aprilie, Irina Vlah a avut un eveniment major în care s-a lăudat cu realizările pe parcursul celor 4 ani în fruntea Găgăuziei. Reporterii Nokta care au făcut un reportaj de la eveniment, au remarcat că, de fapt, evenimentul a fost de lansare în campania electorală. De asemenea, Vlah nu a menționat contribuția consistentă a Uniunii Europene în Găgăuzia, ci a accentuat „ajutorul Rusiei și Turciei”.

Serghei Cimpoieș

Serghei Cimpoieș este născut pe 18 octombrie 1966. Este deputat al Adunării Populare a Găgăuziei din 2016. De profesie este manager. Este director a SRL-ului „Basarabia-Agroexport”. Cimpoieș s-a făcut remarcat atunci când a propus ca la alegerile din Legislativul Găgăuz să nu poată participa partidele înregistrate la Chişinău. De asemenea, în 2014, potrivit moldovacurată.md, a fost acuzat de preluarea unor active ale partenerului de afaceri, jefuindul-l de peste 25 de milioane de lei.

Ivan Burgudji

Ivan Burgudji este născut pe 30 ianuarie 1953 și de profesie este jurist. Este membru al Executivului găgăuz și al Adunării Populare a UTA Găgăuzia și consilierul Irinei Vlah pe probleme juridice. De asemenea, acesta este în relații bune cu Igor Dodon. Potrivit jurnalistului de investigație de la Ziarul Timpul, Pavel Păduraru, Burgudji este „un părinte al separatismului”, fiind printre cei care au contribuit la separarea și autonomia Găgăuziei. În 2000, a fost numit șef al Direcției protocol și asigurare juridică a Adunării Populare Găgăuze (APG) și reprezentant al autonomiei în Transnistria pe probleme de cultură. Potrivit lui Pavel Păduraru, această funcție a lui Burgudji în stânga Nistrului era, cel mai probabil, o făcătură sub care el îşi îndeplinea obligaţiunile de persoană de încredere a liderului de la Tiraspol Igor Smirnov și a fostului șef al KGB-ului din regiune Vladimir Antiufeev.

În 2002 el ar fi organizat aducerea armamentuli din Transnistria în Găgăuzia pentru împiedicarea desfășurării unui plebiscit din Găgăuzia. A fost reținut, însă ulterior amnistiat. De asemenea, el a fost condamnat în 2007 la 12 ani de închisoare pentru utilizarea banilor publici în interese personale. Cu toate acestea, peste un an a fost eliberat.

Programul de guvernare al lui Ivan Burgudji, îl puteți citi AICI.

Dmitrii Manol

Dmitrii Manol este născut pe 1 noiembrie 1969 și este jurist. Candidează independent, chiar dacă este președintele Organizației Municipale Comrat a Partidului Democrat din Moldova. Manol este și director al filialei Moldtelecom din Comrat. Este consilier municipal al Comratului din partea PDM. În 2017, acesta a fost acuzat de locuitorii Comratului și prins de “Su-Canal” cu utilizarea apei “cu ocolirea contorului” și ulterior amendat, potrivit gagauzinfo. De asemenea, candidatul a fost prins, în perioada campaniei electorale, beat la volan de către polițiști. Numele lui Manol a apărut într-o investigație RISE „Fabrica de voturi în Găgăuzia”.  Reporterii au identificat că, cu câteva zile înainte de turul doi al alegerii Adunării Populare Găgăuze din 2016, în casa mamei lui Dmitrii Manol au fost „adăugați” încă 9 oameni care ulterior s-au prezentat la vot.

Vasilii Aladov (eliminat pe 29 iunie din cursă)

Vasilii Aladov este născut pe 4 septembrie 1979 și este economist și jurist. Este directorul „Aladov Agro”. Aladov nu a fost înscris deodată în cursa electorală din cauza unor nereguli în lista de semnături. Ulterior, Vasilii a publicat pe o rețea socială un video în care el înjură membrii Comisiei Electorale Centrale Găgăuzia. „Vă asigur că vor sfârși rău. Rudele lor se vor îmbolnăvi de SIDA, boli cu transmitere sexuală incurabile”, i-a amenințat candidatul. CEC Găgăuzia a sesizat poliția în urma acelor declarații. 

Potrivit directorului Centrului Piligrim-Demo, Mihail Sirkeli, resursele administrative sunt utilizate din plin în camapania electorală şi asta îi îngrijorează foarte mult. Potrivit expertului, mass-media locală nu reflectă echilibrat campania electorală. Există probleme ce ţin de examinarea plângerilor în instanţe”, a declarat Mihail Sirkeli.

Pentru desfăşurarea alegerilor au fost tipărite 107 499 de buletine de vot. Cele mai multe buletine de vot sunt în limba rusă – de 101 669.

Politică

Maia Sandu la Vilnius: „Unica soluție de dezvoltare a țării noastre este integrarea în Uniunea Europeană”

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Prim-ministra Maia Sandu, aflată într-o vizită oficială la Vilnius, a avut astăzi o întrevedere cu președintele Republicii Lituania, Gitanas Nauseda. Oficialii au discutat despre perspectivele cooperării moldo-lituaniene pe multiple planuri, evoluțiile politicii interne din ambele țări, implementarea agendei de reforme în Republica Moldova, fiind abordate inclusiv problemele regionale de securitate.

Șefa Guvernului a apreciat înalt sprijinul politic acordat de Lituania parcursului european al țării noastre și asistența valoroasă oferită în procesul de realizare a reformelor sectoriale în Republica Moldova.

PE LUNG

De asemenea, potrivit unui comunicat al Guvernului, Maia Sandu și-a exprimat recunoștința pentru sprijinul oferit de Lituania în perioada crizei politice de la Chișinău și pentru susținerea multidimensională oferită Republicii Moldova atât în procesele de integrare europeană, cât și în cadrul Parteneriatului Estic.

Premierul moldovean a accentuat că unica soluție de dezvoltare a țării noastre este integrarea în Uniunea Europeană în vederea asigurării democrației, respectării drepturilor omului și a unui nivel de trai înalt pentru cetățenii țării noastre și realizării reformelor în domenii-cheie, precum sectorul justiției și combaterea corupției.

La rândul său, Președintele Gitanas Nauseda a reiterat importanța menținerii dinamicii intense a relațiilor Republicii Moldova cu instituțiile și statele membre ale UE în vederea continuării agendei de reforme. Oficialul a mai subliniat interesul de a împărtăși experiența Lituaniei cu autoritățile țării noastre în realizarea reformelor pentru beneficiul cetățenilor.

În cadrul vizitei, Maia Sandu a mai avut astăzi o întrevedere cu Linas Linkevicius, ministrul de Externe al Republicii Lituania. Oficialii au examinat posibilitatea reluării activității Comisiei mixte moldo-lituaniene pentru integrare europeană în cadrul căreia să fie discutate chestiunile care vizează atât integrarea europeană, cât și cooperarea economică.

În această ordine de idei, oficialii au exprimat interes pentru consolidarea cooperării moldo-lituaniene în domeniul promovării şi protejării reciproce a investiţiilor, în domeniul luptei împotriva criminalităţii, în domeniul standardizării, precum și pe dimensiunea combaterii ameninţărilor hibride, fiind propus în acest sens, organizarea unui eveniment al Parteneriatului Estic (PaE) dedicat tematicii securității cibernetice, în toamna anului 2019.

Citește mai departe

Politică

Fostul ministru al Apărării Eugen Sturza a devenit președinte interimar al PPEM. Formațiunea va participa la alegerile din 20 octombrie

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Fostul ministru al Apărării Eugen Sturza a preluat interimatul funcției de președinte al PPEM. Aceasta după ce mandatul de 4 ani al fostului președinte Iurie Leancă s-a încheiat la 26 iulie.

Consiliul Național Politic al PPEM, întrunit astăzi, a decis ca Eugen Sturza urmează să pregătescă lucrările Congresului PPEM, în cadrul căruia va fi aleasă următoarea conducere cu mandat deplin a partidului și va fi adoptat noul program politic.

PE LUNG

De asemenea, în cadrul CNP, s-a decis că PPEM va participa la alegerile locale din 20 octombrie, dar și la alegerile parlamentare noi pe circumscripții.

În cel mai scurt timp posibil, vor fi anunțași candidații nominalizați, oameni, care potrivit formațiunii, „sunt gata să muncească în interesul cetățenilor, nu să facă promisiuni populiste, așa cum au făcut cei din actualul regim de guvernare”.

„PPEM urmează să vină în fața cetățenilor cu un proiect politic, unul care să aibă la bază nevoile reale ale societății, dar și lecțiile importante pe care le-am învățat din greșelile trecutului, atât ale noastre, cât și ale altor partide, inclusiv ale celor care se află în prezent la guvernare”, a arătat formațiunea.

PPEM a mai spus că după „dezamăgirea pe care Blocul ACUM o produce în acest moment încrederea votanților pro europeni în politicieni este la cel mai jos nivel”. Potrivit celor de la PPEM se impune o resetare totală a întregii clase politice, care poate să vină „doar dacă partidele sunt gata să-și înțeleagă greșelile și să se întoarcă la cetățeni, la nevoile lor reale”.

Citește mai departe

Politică

Curtea Constituțională se întrunește în noua componenţă. Primul subiect de pe agendă

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Curtea Constituțională se întrunește pe 23 august în noua componență. Primul subiect pe care noii judecători îl vor examina ține de validarea mandatelor unor deputați.

Într-o sesizare depusă, Comisia Electorală Centrală solicită validarea mandatelor de deputat ce le revin candidaților supleanți,

PE LUNG

Astfel, în locul deputatei Partidului Democrat, Otilia Drăguțanu, care a renunțat la mandat, Comisia Electorală Centrală propune validarea mandatului pentru Ruxanda Glavan, de pe lista PDM.

De asemenea, se propune validarea mandatului lui Serghei Cataranciuc, care accede în fotoliul de deputat drept candidat supleant al Blocului ACUM, după ce Liliana Nicolaescu-Onofrei a devenit ministră a Educației  în Guvernul Sandu.

Fotoliile de deputat au rămas vacante după ce Parlamentul a luat act de cererile de demisie a Otiliei Drăguțanu și a Lilianei Onofrei-Nicolaescu.

Din noua componență a Curții Constituționale fac parte judecătorii Liuba Șova, Nicolae Roșca, Serghei Țurcan, Eduard Ababei, Domnica Manole și Vladimir Țurcan.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

SocialO oră în urmă

Cum a obținut kickboxerul Ion Şoltoianu, condamnat pentru omor la 12 ani de închisoare, eliberarea înainte de termen

PE SCURT Fostul sportiv Ion Șoltoianu, condamnat în 2013 la 12 ani de închisoare pentru omor, păstrare ilegală de arme...

Politică2 ore în urmă

Maia Sandu la Vilnius: „Unica soluție de dezvoltare a țării noastre este integrarea în Uniunea Europeană”

PE SCURT Prim-ministra Maia Sandu, aflată într-o vizită oficială la Vilnius, a avut astăzi o întrevedere cu președintele Republicii Lituania,...

Social3 ore în urmă

Daune de peste 500 mii lei, cauzate unei companii de asigurări. Un fost angajat și administratorii unor agenţi economici, cercetaţi penal

PE SCURT Un fost angajat al unei companiei de asigurări din Republica Moldova, dar şi administratorii unor agenţi economici sunt...

Sport3 ore în urmă

Federația Moldovenească de Fotbal lansează campania “Susține Echipa Țării!”

În contextul meciurilor din această toamnă, pe care Naționala Moldovei de Fotbal le va juca acasă, cu Turcia, Albania și...

Social3 ore în urmă

SIS: În trei luni, au fost depistate 64 de surse radioactive, aflate în afara controlului legal

PE SCURT Serviciul de Informaţii şi Securitate al Republicii Moldova a identificat, în ultimele trei luni, 64 de surse radioactive,...

Social3 ore în urmă

Un deputat a depus o sesizare la Procuratura Generală privind Compania „Teleradio Moldova”

PE SCURT Deputatul Blocului ACUM Lilian Carp a depus o sesizare la Procuratura Generală, în care solicită să se ancheteze...

Social4 ore în urmă

Doi tineri din Anenii Noi, reținuți pentru furturi din locuințe. Din banii furați și-au cumpărat mașină și casă

PE SCURT Doi bărbați de 20 și respectiv 27 de ani, domiciliați în satele Cobusca Nouă și Telița, raionul Anenii...

Advertisement

Electorala 2019

Alegeri2 luni în urmă

Victorie categorică. Irina Vlah a fost realeasă în funcția de bașcan al Găgăuziei cu peste 90% din voturile alegătorilor

PE SCURT Irina Vlah a fost realeasă în funcția de başcan al Găgăuziei. Potrivit datelor preliminare, anunţate de Biroul electoral...

Alegeri2 luni în urmă

Un candidat din Găgăuzia a fost scos din cursa electorală a doua oară

PE SCURT Vasilii Aladov, candidat independent la funcția de bașcan al Găgăuziei, a fost eliminat pentru a doua oară din...

Alegeri2 luni în urmă

Graba strică treaba? Filip anunță alegeri anticipate într-o zi de vineri

PE SCURT Astăzi, dis-de-dimineață, Pavel Filip a declarat că Curtea Constituțională l-a suspendat pe Igor Dodon din funcția de președinte,...

Alegeri3 luni în urmă

Dodon nu dizolvă parlamentul, PDM îi cere demisia, alegeri parlamentare anticipate și prezidențiale la toamnă

PE SCURT Președintele Igor Dodon a declarat astăzi într-o conferință de presă că nu va dizolva parlamentul și va convoca...

Alegeri3 luni în urmă

Activi, dar puțini. Ce spune un expert despre activismul tinerilor din Moldova

PE SCURT Tinerii sunt criticați, blamați, judecați și adesea, catalogați drept niște leneși care nu vor să participe la scrutinele...

Alegeri3 luni în urmă

Pentru prima dată în istoria Parlamentului European: o studentă de 21 de ani a devenit deputată

PE SCURT 21 de ani, 3 luni și 3 zile – anume atâta avea studenta Kira Marie Peter-Hansen, când a...

Alegeri3 luni în urmă

Bulversați și obosiți. Cum privesc oamenii negocierile dintre deputați

Au trecut două luni de la alegerile parlamentare din februarie 2019, dar Moldova încă nu are un Parlament funcțional. Cele...

Advertisement

Opinii

august 2019
L Ma Mi J V S D
« iul.    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com