Faţă în faţă–guvernarea şi protestatarii! Iată cele 25 de revendicări solicitate de Platforma DA

Reprezentanţii Platformei Civice Demnitate şi Adevăr au prezentat miercuri, în cadrul Forumului Public pentru lansarea dialogului cu privire la semnarea Pactului Social „Pentru Moldova”, un manifest care conține 25 de revendicări ale protestelor organizate în ultimele luni.

Cele 25 de revendicări sunt împărţite în două categorii: 14 vizează deoligarhizarea statului, depolitizarea instituţiilor de drept şi combaterea reală a marii corupţii, iar 11 vizează cele de ordin social-economic. În acelaşi manifest în dreptul fiecărei revendicări sunt precizate şi perioada în care guvernarea urmează a le realiza. Potrivit protestatarilor, majoritatea urmează a fi implementate până la finele lunii noiembrie.

„Constatăm că, deși guvernarea recunoaşte indirect faptul uzurpării puterii de stat și starea de captivitate a acestuia, precum şi justeţea şi legitimitatea protestelor şi a revendicărilor populare, prin această inițiativă, în realitate, mimează o comunicare cu poporul prin intermediul unor exponenți ai societății civile. Se urmărește, în fond, menținerea cu orice preț a oligarhiei la putere, în pofida unei lipse totale de încredere din partea cetățenilor, ca urmare a incapacității de gestionare a treburilor statului și apărare a drepturilor fundamentale ale omului”, se arată în manifestul Plaformei DA.

Potrivit reprezentanţilor Platformei DA, „sunt necesare acţiuni concrete de epurare a clasei politice şi de retragere din spaţiului politic al celor care au pus bazele partajării partinice a instituţiilor de drept si de reglementare – Plahotniuc, Voronin, Lupu, Dodon, Filat şi Ghimpu”.

“De urgenţă trebuiesc lichidate structurile suprastatale prevăzute de acordurile de constituire a alianţelor de guvernare, depolitizate şi reformate fundamental instituţiile de drept şi de reglementare, destituirea imediată şi necondiţionată a funcţionarilor complici la furtul secolului, deferirea acestora şi a beneficiarilor finali justiţiei, în vederea condamnării lor şi a recuperării miliardelor furate de la cetăţeni”, se mai arată în manifest.

Documental integral poate fi văzut mai jos:

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.