Ex-preşedinte al Bosniei-Herzegovina, acuzat de crime de război într-un tribunal londonez

Tribunalul din Westminster /în centrul Londrei/ a început să examineze luni cererea de extrădare spre Serbia a lui Ejup Ganic, fost înalt responsabil bosniac, acuzat de crime de război şi arestat la Londra în luna martie, informează AFP.

Ganic este acuzat că a participat în 1992 la conceperea atacurilor împotriva unei popote a ofiţerilor armatei iugoslave şi împotriva ambulanţelor trimise la faţa locului, iar apoi împotriva unui convoi militar la Sarajevo în acelaşi an, a precizat procurorul James Lewis, care reprezintă Serbia. ‘Este crimă de război atacul împotriva ambulanţelor şi a unor oameni care se predaseră’, a estimat el în deschiderea audierii care ar urma să dureze şapte zile.

Ejup Ganic /64 ani/, fost membru musulman al preşedinţiei bosniace în timpul războiului şi ex-preşedinte al Federaţiei Bosnia-Herzegovina, a fost arestat în 1 martie pe aeroportul londonez Heathrow, pe baza unui mandat de arestare emis de Serbia pentru crime de război în cursul conflictului în Bosnia /1992-1995/. La jumătatea lunii martie, el a fost pus în libertate, dar sub control judiciar. Autorităţile de la Belgrad îl consideră implicat în atacul împotriva convoiului armatei, în mai 1992, în cursul căruia 18 soldaţi au fost ucişi. La timpul respectiv, el făcea parte din preşedinţia bosniacă. Ganic, care se opune extrădării, a acuzat luni autorităţile britanice că vor să ‘rescrie istoria’ în profitul comunităţii sârbe. ‘Au trecut 18 ani de la aceste evenimente şi există sute şi sute de incidente de acest gen’, s-a apărat el. ‘Sârbii încearcă să înşele sistemul judiciar britanic spunând ‘Noi suntem o ţară organizată, care poate face un proces echitabil’.’

Procurorul a precizat că nu revine justiţiei britanice să-i decidă culpabilitatea sau inocenţa, ci doar să stabilească dacă el trebuie să răspundă pentru faptele sale. Potrivit lui, este de neconceput să se considere că înalţii conducători bosniaci nu erau la curent cu faptul că un convoi al armatei iugoslave circula pe străzile oraşului Sarajevo. Lewis şi-a exprimat intenţia de a prezenta mesaje radio interceptate în care Ganic ordona comandanţilor bosniaci aflaţi pe teren şi de a aduce ca martor un supravieţuitor al atacului împotriva convoiului.

Câţiva manifestanţi agitau pancarte în faţa tribunalului cu sloganele ‘Ganic – sânge pe mâini’ şi ‘Preşedinte bosniac, criminal de război’.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.