„Este un dictat deschis”. Moscova îl acuză pe ambasadorul SUA la Chișinău de „amestec deschis” în negocierile politice din R.Moldova

PE SCURT

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, l-a acuzat pe ambasadorul american la Chișinău, Dereck J. Hogan, de amestec „deschis și fără drept de apel” în procesul de formare a noii majorități parlamentare în R.Moldova.

„Așa numita scrisoare deschisă către deputații moldoveni, făcută publică recent de Dereck J. Hogan, reprezintă un document cu adevărat unic prin directitatea și cinismul său. Aici deja nu este vorba un „hightly likely”, ci de un dictat direct pentru Moldova din partea SUA”, a declarat ea la un briefing de la Moscova,  scrie tass.ru.

PE LUNG

Astfel, comentând un articol al ambasadorului Hogan publicat în presa de la Chișinău, purtătoarea de cuvânt a MAE de la Moscova a afirmat că în acesta se afirmă „pe față” că singura cale a moldovenilor spre o viață mai bună este consolidarea relațiilor cu SUA și Europa, iar toate problemele pot fi rezolvate doar printr-o „revenire la valorile occidentale”.

Mai mult, potrivit ei, în adresarea, „care arată mai mult ca o instrucțiune”, se descrie cum și ce reforme interne trebuie să fie realizate de autoritățile de la Chișinău, cum trebuie să fie consolidată securitatea cibernetică, înăsprit controlul asupra companiilor străine care tind să influențeze infrastructura importantă, cum să diversifice resursele energetice.

Precizăm că, în contextul alegerilor parlamentare din 24 februarie, ambasadorul SUA în R. Moldova, Dereck J. Hogan, a transmis redacției Ziarului de Gardă un articol de opinie în care adresează un mesaj noului Parlament. Ambasadorul subliniază combaterea corupției, independența justiției, dar și crearea transparentă a unui Guvern credibil.

Astfel, ambasadorul a menționat că acum, când alegerile s-au încheiat și parlamentul se află în sesiune, urmează munca cu adevărat dificilă: formarea unui guvern care să îmbunătățească viața fiecărui cetățean al Republicii Moldova. „Statele Unite sunt gata să coopereze cu orice guvern care va fi format cu acest scop”, se arăta în articol.

Totodată, Dereck J. Hogan a menționat că Statele Unite au două priorități-cheie în relațiile bilaterale dintre SUA și Republica Moldova. Prima este de a promova dezvoltarea unor instituții guvernamentale puternice – inclusiv mecanisme anti-corupție mai puternice și un sistem judiciar mai independent – care să funcționeze pentru poporul Moldovei. A doua este de a consolida suveranitatea și independența Republicii Moldova și de a-i permite să-și continue calea europeană pe care a ales-o, menținând în același timp relații constructive cu vecinii săi.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.