Efrim pune capăt amnistierilor

Chişinău / Moldova.ORG/ — După ce presa a atenţionat opinia publică vis-a-vis de decretul privind amnistierea unei categorii de deţinuţi în legătură cu sărbătorirea a 20 de ani de independenţă a Republicii Moldova, Ministrul Justiţiei, Oleg Efrim a declarat, în cadrul unui interviu acordat Publicaţiei „Adevărul”, că nu va promova un astfel de proiect de lege, după cum i-a sugerat însăşi Preşedintele interimar, Marian Lupu, adăugând că în acest caz, poate doar Şeful Satului să decidă.

Ministrul Justiţiei a explicat această hotărâre prin faptul că există, deja, mai multe legi care permit amnistierea în baza altor criterii.

“Am decis să nu promovăm o iniţiativă legislativă cu privire la amnistie. Au fost deja câteva legi de acest fel, iar în baza unora mai pot fi eliberaţi condamnaţii care îşi ispăşesc pedeapsa pentru un anumit tip de infracţiuni, mai mult decât atât, în 2008 a fost discriminat Codul Penal. Respectiv, astăzi sunt deţinute persoane pentru infracţiuni grave şi deosebit de grave ", a declarat Oleg Efrim.

Astfel, deţinuţii care urmau să fie amnistiaţi, mai pot spera doar la eliberarea decretelor de graţiere de către Preşedintele interimar, Marian Lupu. Ministrul Efrim mai spune că o altă cauză pentru care el şi-a schimbat părerea este faptul că avem mai multe precedente care ne demonstrează încă o dată că amnistiaţii nu îşi schimbă comportamentul odată ajunşi la libertate, astfel oamenii ajung din nou în penitenciar poate dintr-o cauză mai severă.

“Studiile ne arată că persoanele iertate de autorităţi, săvârşesc alte crime. Dacă Preşedintele ţării doreşte în mod individual să graţieze pe cineva, o poate face. El deja a făcut-o. Oamenii săvârşesc crime şi cred că vor putea fi eliberaţi odată ce va fi adoptată legea cu privire la amnistie. Amnistia are caracter general şi ar putea fi eliberate persoane care nu ar merita asta.”, susţine Efrim.

Menţionăm că prima lege privind amnistia a fost adoptată în 1995, cu ocazia aniversării a unui an de la adoptarea Constituţiei. În 1996 apare Legea privind amnistia în legătură cu aniversarea a cinci ani de independenţă. A urmat amnistia în 1997 şi 1999. În 2001 a fost adoptată o nouă lege în legătură cu aniversarea a 10 ani de la proclamarea independenţei, iar peste trei ani a fost votat un alt act, cu ocazia a 10 ani de la adoptarea Constituţiei. În 2008, declarat Anul Tineretului, fostul preşedinte Vladimir Voronin a promulgat Legea privind amnistia tinerilor deţinuţi.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.