„E posibil să cadă Putin printr-o lovitură de stat?” Expertul în stalinism Stephen Kotkin, despre regimul putinist

Cercetătorul Stephen Kotkin povestește, într-un interviu pentru The New Yorker, despre cum arată războiul din Ucraina în contextul istoriei globale. Kotkin este un academician din SUA, specializat în stalinism. Este autorul celei mai comprehensive biografii ale lui Iosif Stalin și al mai multor cărți despre lumea rusă.

Stephen Kotkin povestește că Rusia a fost o autocrație militară cu mult înainte de apariția NATO, iar evenimentele care se întâmplă acum se înscriu perfect în cheia politicii obișnuite a țării. Ce spune Kotkin despre eficiența sancțiunilor, despre cum poate fi oprit regimul putinist și de cine depinde restabilirea păcii, citește într-un rezumat al interviului făcut de portalul rusesc Meduza. 

Iată cele mai importante citate din interviu: 

Rusia este o țară cu o cultură uimitor de bogată, dar și cu un puternic complex al propriei exclusivități. Cu toate acestea, ambițiile sale nu au corespuns întotdeauna cu oportunitățile ei reale. Crede Putin în propria lui propagandă? Posibil. Cel puțin crede că ucrainenii nu sunt o națiune separată de ruși. Și mai crede că armata Rusiei este atât de puternică încât e în stare să asigure o lovitură de stat în câteva zile.

Apropo de loviturile de stat – să vedem două exemple istorice. Primul este „Primăvara de la Praga”, în 1968, (o mișcare în favoarea intereselor naționale, care era împotriva URSS). Primul secretar al Partidului Comunist Cehoslovac Aleksandr Dubček a lansat în aprilie un program de liberalizări și reforme care prevedeau o libertate mărită a presei și posibilitatea unei guvernări multipartinice. Programul mai presupunea federalizarea Cehoslovaciei în două națiuni cu drepturi egale, reforme care slăbea poziția Blocului Comunist în timpul Războiului Rece. Dar, tancurile sovietice intră în Praga și stopează construcția „socialismului cu față umană”. Dubcek este eliminat, iar în locul lui nu au pe cine pune. Nu au din ce crea un guvern controlat de Moscova.

Încă un exemplu – guvernul marionetă al lui Babrak Karmal, instalat de URSS în Afganistan. Ca să susțină acest regim, în țară au fost introdusă armata. La scurt timp, asta a dus la escaladarea conflictului, în care, după cum știm, URSS a fost implicat zece ani.

Ucraina ar fi putut fi o versiune „de succes” a Afganistanului, dar asta nu s-a întâmplat. De fapt, Volodimir Zelenski s-a dovedit că nu e „un clovn de la televizor”, ci un lider curajos al națiunii. Dar cea mai mare surpriză pentru Putin a fost vestul „decadent”, care s-a aliniat împotriva lui. Când zic „vest” mă refer nu la partea geografică, ci la valori în primul rând.

Pe ce se ține regimul lui Putin?

Rusia este un stat polițist, dar economia este este gestionată de oameni geniali, care au avut grijă de stabilitatea macroeconomică până acum. Oligarhii n-au avut niciodată mare putere în Rusia, ei au fost controlați mereu de Putin, iar el i-a tratat ca pe o vacă de muls.

În Rusia n-a existat niciodată un contract social de tipul „creștere economică în schimbul libertății”. Autocrațiile bogate în resurse n-au nevoie de asta, ele vor supraviețui și fără taxele cetățenilor. Ele nu datorează nimănui nimic, nici măcar creștere economică. Și cetățenii nu pot cere nimic de la ele.

Atunci pe ce se ține regimul lui Putin? Pe un storytelling iscusit. Pe povești despre măreția rusă și conspirații mondiale cărora Rusia le ține piept cu vitejie. Cenzura înseamnă nu doar ascunderea informației nedorite, ci și promovarea agresivă a informației favorabile regimului.

Citește și: Top manipulări din partea Rusiei în războiul din Ucraina

Nu știm dacă sancțiunile vor funcționa. Din păcate, e imposibil să închizi separat conturile bancare ale lui Putin, el nici măcar nu le deține. Portofelul lui este întreaga Rusie. Cele mai dureroase sancțiuni țin de tehnologiile occidentale – într-un final Rusia trebuie să se transforme într-un pustiu tehnologic. 

Nu se poate spune ca armata rusă s-a împotmolit în Ucraina. Dar în curând va avea nevoie de un respiro, pe care, cel mai probabil, nu și-l poate permite. Apoi va apărea o altă problemă – cum să asiguri regimul de ocupație în Ucraina. Rusia nu va avea atâtea forțe, iar în Ucraina nu există oameni care sunt pregătiți să colaboreze la nivel înalt cu Ucraina. 

Citește și: Ce urmează pentru economia Federației Ruse – Novaya Gazeta

Este posibilă o lovitură de stat în Rusia? Șanse pentru asta au existat mereu. Dar să nu uităm că Putin s-a înconjurat de oameni nu neapărat foarte inteligenți. Așa a făcut și Stalin, apropo. Acești oameni sunt puși acolo anume pentru că nu sunt foarte competenți, foarte deștepți, că nu vor avea capacitatea să organizeze o lovitură de stat. Putin se înconjoară intenționat de astfel de oameni.

Putin mai face un joc politic destul de vechi – se preface nebun, iar asta e un instrument de șantaj foarte bun. Problema este în faptul că noi nu ne permitem să credem că e doar un joc, pentru că el poate apăsa butonul. 

O metaforă a lui Sun Tzu, un teoretician militar chinez, spunea că inamicului trebuie să-i lași un „pod de aur”, adică o posibilitate de a da înapoi. Un astfel de pod ar putea fi diplomația – aici actorii principali pot fi Finlanda, Israel, cu președinții cărora Putin are relații. Deși e mai puțin probabil – și China ar putea intra în discuție, deși acum îi este mai convenabil doar să observe. SUA și țările occidentale ajută Ucraina cu arme și în războiul cibernetic, care este practic, al doilea front. Serviciile de informații americane lucrează tot mai bine. Spre deosebire de Rusia, americanii învață din propriile greșeli. Dar eforturile occidentului sunt bazate acum pe dezescaladare, iar retorica față de Putin este mai puternică ca niciodată. Din păcate, și Putin ridică miza, simțind că are tot mai puține de pierdut.

Surse: The New Yorker, Meduza.

Am absolvit Facultatea de Jurnalism la Iași și am acumulat o experiență de peste 10 ani în presa scrisă, televiziune, podcasting și presă online. Am lucrat și în domeniul jurnalismului financiar, comunicării guvernamentale și corporative. Îmi împart viața între Spania și Moldova și cred că scrisul are puterea de a schimba lumea.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.