Studiu: 50% din femeile care au născut au suferit din cauza violenței obstetrice

Jumătate dintre femeile trecute prin procesul nașterii s-au confruntat cu violență obstetrică în timpul travaliului, nașterii sau examinării ginecologice. Asta arată primul studiu realizat în Moldova despre violența obstetrică.

O treime dintre femei au fost supuse în timpul nașterii unor manevre obstetrice fără consimțământ sau unui tratament inadecvat.

Astfel, 34% dintre femei au fost supuse cel puțin unei manevre obstetrice pentru care nu a dat acordul (cum ar fi metoda Kristeller, epiziotomia, utilizarea oxitocinei, metoda cezariană) sau unui tratament inadecvat.

Aceste date rezultă din raportul Fără voce. Fără lege. Fără dreptate, publicat ieri la Chișinău.

Cel puțin una din zece femei s-a confruntat cu diferite forme de abuz în timpul nașterii – 14% s-au confruntat cu abuz verbal, 8% dintre femei au fost supuse cel puțin unei forme de abuz sexual, iar 3% – unei forme de abuz fizic în timpul îngrijirii obstetrice.

Studiul arată că în primul rând există o mare problemă de identificare a fenomenului: 60% dintre femeile care au trăit experiența nașterii nu cunosc termenul violență obstetrică, iar multe îl confundă cu alte fenomene.

Pentru a ajuta la identificarea mai ușoară a fenomenului, autorii au definit patru tipuri ale violenței obstetrice sau ginecologice:

Femeile vulnerabile sunt cele mai expuse violenței obstetrice, arată studiul, iar raportarea cazurile de abuz este foarte mică – doar 6% dintre toate cazurile ajung la reprezentanții instituției medicale, la poliție sau în presă.

Citește și: „Când l-ai făcut nu te-a durut?” E timpul să vorbim despre atitudinea și limbajul medicilor

La nivel european una din trei femei este victimă a violenței în bază de gen, inclusiv violența obstetrică. Un studiu realizat în perioada martie 2020 – martie 2021 asupra unui eșantion de femei din 12 țări europene, care au născut recent, constată că 23,9% dintre acestea au simțit că nu au fost tratate cu demnitate, iar 12,5% au suferit diverse abuzuri.

Studiul, realizat de Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare, poate fi citit în întregime AICI.

Am absolvit Facultatea de Jurnalism la Iași și am acumulat o experiență de peste 10 ani în presa scrisă, televiziune, podcasting și presă online. Am lucrat și în domeniul jurnalismului financiar, comunicării guvernamentale și corporative. Îmi împart viața între Spania și Moldova și cred că scrisul are puterea de a schimba lumea.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.