Cum autoritățile implementează recomandările pentru promovarea egalității de gen

Pe 4 aprilie 2024 a avut loc prezentarea publică a notei analitice care evaluează gradul de implementare a recomandărilor pentru promovarea egalității de gen în politicile publice din țara noastră. Recomandările au fost elaborate în cadrul proiectului „Parteneriate pentru liderismul femeilor și buna guvernare”. Proiectul a fost implementat de Fundația „Friedrich Ebert” Moldova și AO „Institutum Virtutes Civilis”, cu suportul financiar al UE. 

În deschidere, Liliana Palihovici, președinta AO Institutum Virtutes Civilis și una dintre liderele proiectului, a menționat că documentul vine „să facă un bilanț al realizărilor în ceea ce privește promovarea politicilor de gen în Republica Moldova, pentru construirea unei societăți mai echitabile și incluzive. Am evaluat impactul notelor analitice înaintate către autorități, ca să înțelegem ce le-a reușit.” 

În procesul de elaborarea a politicilor publice au fost stabilite o serie de probleme care persistă în societate: inechitate de gen, carențe privind asigurarea protecției sociale a persoanelor antrenate în activități de îngrijire, discrepanțe salariale, subreprezentarea femeilor în procesul decizional, interesul redus al bărbaților de a se implica în activități de abilitare și promovare a femeilor.  

Ulterior, au fost elaborate și propuse autorităților șase note de politici care abordează domenii cheie pentru dezvoltarea țării, precum: 

  • Accesul la resurse financiare pentru femeile care lansează sau gestionează afaceri; 
  • Femeile în domeniul științei și cercetării; 
  • Mecanisme de transpunere a directivei 2010/41/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 7 iulie 2010 privind aplicarea principiului egalității de tratament între bărbații și femeile care desfășoară o activitate independentă; 
  • Privind mecanismele de transpunere în legislația R. Moldova a directivei 2004/113/UE a Consiliului din 13 decembrie 2004 de aplicare a principiului egalității de tratament între femei și bărbați privind accesul la bunuri și servicii și furnizarea de bunuri și servicii; 
  • Reflecții privind gradul de integrare a dimensiunii de gen în cadrul strategiei naționale de dezvoltare Moldova Europeană 2030; 
  • Elementele de inechitate în stabilirea pensiei minime. 

Autorii notelor de politici au efectuat o evaluare a gradului de preluare a acestora. Pentru asta, au fost analizate actele normative și strategice, aprobate după lansarea notelor de politici, rapoartele de audit din patru raioane, dar și transpunerea și trasabilitatea propunerilor în documentele aprobate și în proiectele de acte normative și strategice. A fost stabilită o scară a gradului de preluare de la „1 la 5” și de la „0 la 100%”, în care „0” înseamnă nepreluat (0%), iar „5” – preluat integral (100%). 

Autorii notei au analizat impactul recomandărilor pe două dimensiuni – la nivel național și la nivel local.  

Ce a stabilit nota analitică la nivel național  

  • Pe dimensiunea inechității în procesul de stabilire a pensiei minime în Republica Moldova au fost înainte cinci recomandări. Dintre acestea, integral a fost preluată una dintre ele, menită să faciliteze procesul de revenire la muncă a femeilor și bărbaților din concediul de îngrijire a copilului. Trei dintre recomandări au fost preluate în mare parte, iar una – în măsură medie.  
  • În ceea ce ține de situația femeilor în domeniul științei și cercetării, din totalul de 11 recomandări înainte în cadrul proiectului, opt au fost preluate integral de către autorități. Tema a generat discuții aprinse în cadrul evenimentului, subliniindu-se că, pentru femei, costurile de a activa în domeniul cercetării sunt foarte mari.  

Adriana Cazacu, secretară de stat în cadrul Ministerului Educației și Cercetării, a menționat că „suntem sensibili la subiectul egalității de gen, inclusiv în domeniul știință și cercetare”, adăugând că instituția pe care o reprezintă este deschisă spre îmbunătățiri și că mai este nevoie de efort pentru a realiza obiectivele din politicile preluate.  

  • A fost analizat accesul la resursele financiare pentru femeile care lansează sau gestionează afaceri în Republica Moldova. Femeile rămân încă o minoritate în sfera de afaceri. Totuși, programele care susțin femeile antreprenoare constituie un punct forte. Din cele nouă propuneri specifice, toate au fost preluate: șapte integral și două parțial. 

Așadar, observațiile din nota analitică arată că, la nivel național, majoritatea recomandărilor de politici au fost preluate integral sau parțial. Mariana Iațco, președinta Institutului Verde European din Moldova și una dintre experte, a menționat că, deși situația este în general una bună la nivel de preluare, suntem încă urmă în includerea dimensiunii egalității de gen în legislația națională.  

Observații la nivel local 

La acest nivel, a fost analizat impactul recomandărilor din auditurile de gen, desfășurate în patru raioane țintă ale proiectului: Rezina, Ialoveni, Telenești și Strășeni. În cele patru raioane, recomandările înainte în cadrul proiectului au fost preluate în mare măsură – peste 75%, iar integral – 32,6%. La masa de discuții au fost prezenți reprezentanții consiliilor raionale din cele patru raioane, care s-au arătat deschiși la colaborare și conlucrare pentru a aduce dimensiunea de gen mai aproape în deciziile membrilor autorităților locale. 

Spre final, Ana Mihailov, directoarea Fundației „Friedrich Ebert” Moldova, a evidențiat colaborarea eficientă între diferiți factori decizionali: „Această colaborare reprezintă un început promițător. Avem în față un volum enorm de muncă, dar suntem pregătiți să contribuim la acest efort comun.” 

Materialul a fost realizat în cadrul proiectului „Parteneriate pentru liderismul femeilor și bună guvernare”, implementat de Fundația „Friedrich Ebert” Moldova și AO „Institutum Virtutes Civilis”, cu suportul financiar al Uniunii Europene și Fundației „Friedrich Ebert”.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.